În mod cert modernitatea nu este propice pentru sănătatea ochilor noștri. Observați în jur numărul din ce în ce mai mare de adulți, dar și de copii, care poartă ochelari. Deși suntem departe de momentul în care să putem explica în mod detaliat și precis ce duce la diversele afecțiuni ale vederii (și în special epidemia de miopie), avem deja o bună idee cu privire la acest lucru.

Printre cauzele reale se ascund și mituri. Iată, mai jos, câteva cauze ale înrăutățirii vederii și câteva presupuse astfel de cauze, care nu sunt susținute de medici. Iar dacă vreți să știți dacă morcovii ajută în vreun fel, da, există date care arată că morcovii pot fi utili în sănătatea ochilor.


1. Cititul la mică distanță ne afectează vederea

Astăzi, adulți și copii, în mijloacele de transport în comun ori în fotoliul din sufragerie, sunt „conectați” la lumea virtuală. Unii încep ziua cu ecranul telefonului și încheie ziua cu ochii fixați la telefon.

Dar focalizarea la distanțe foarte mici stimulează deformarea globului ocular (care se lungește), ceea ce duce la miopie (slăbirea vederii la distanță).

Ι La focalizarea pe obiecte apropiate, ochii trebuie să se adapteze pentru a le putea vedea în mod clar. Dar această adaptare înseamnă un efort pentru ochi. Iar când acest efort este prelungit (ceea ce în lumea noastră, a computerelor, televizoarelor și mai ale a telefoanelor mobile, înseamnă multe ore pe zi), la un moment dat ochiul suferă modificări ale lungimii, care fac imposibilă focalizarea la distanțe mari, care înseamnă miopie Ι.

Desigur, când vine vorba de distanța la care privim, nu contează că e telefon ori carte. Tot nepotrivit este.

Știu, nu putem renunța la telefoane. Unii nici la cărți. Ce se poate face, pentru a da o șansă ochilor noștri, este să luăm o pauză după circa 20 de minute și să privim undeva departe (pe geam, de exemplu) pentru cel puțin 20 de secunde. Iar ieșitul la o plimbare în fiecare zi în mod cert ne oferă oportunitatea de a privi la mai mult de 2-3 metri, cam cât ne permite o locuință normală.

Două exerciții pentru antrenarea ochilor:
a. Ia o cariocă și adu-o lent către ochi; concentrează-te pe scrisul de pe cariocă, până când devine neclar, în timp ce-l urmărești cu privirea. Repetă acest exercițiu de 3-4 ori pe zi. În timp, ar trebui să se îmbunătățească abilitatea de a privi aproape.
Acest exercițiu este bun în special pentru cei mai în vârstă, care încep să aibă probleme cu focalizarea la apropiere.
b. Ieși din casă, mergi într-un parc ori într-un loc în care să ai unde să te așezi și să privești în depărtare pentru 3-4 minute. Un deal în apropierea orașului, de exemplu.
Fixează-ți privirea pe o un obiect mișcător și urmărește-l pe măsură ce se mișcă. Poate fi o pasăre, un tren, o mașină etc.

2. Statul pentru perioade lungi în casă poate fi nociv

Sigur, statul în casă, în sine, nu afectează ochii. Dar se pare că timpul petrecut în natură reduce riscul de miopie. Teoria care prinde contur de câțiva ani este aceea că lumina solară ar încuraja producerea de dopamină la nivelul retinei, ceea ce ar bloca alungirea ochiului (care, din nou, este asociată cu miopia, incapacitatea ochiului de a focaliza în mod corect lumina).

În plus, pe lângă posibilul avantaj al luminii solare, în mod cert ajută și faptul că timpul petrecut în natură, cel puțin în teorie, înseamnă o bună oportunitate de a folosi ochiul pentru a focaliza la distanțe diferite. Dacă și afară stăm tot cu telefonul în fața ochilor, atunci, firește, avantajul dispare.

3. Fumatul este nociv pentru ochi

Fumatul este asociat cu afecțiuni ale ochilor, precum cataracta ori degenerescența maculară.

Substanțe toxice intră din țigări în sânge, care ulterior afectează țesuturi ale ochilor, incluzând retina, cristalinul și macula.

4. Morcovii sunt buni pentru ochi

Nu vă așteptați ca introducerea morcovilor în alimentație să facă minuni. Dar substanțele din morcovi, în special antioxidanți precum beta-carotenul, vitamina C și E, pot încetini evoluția unei boli precum degenerescența maculară.

Vitamina A este importantă în procesul de convertire a luminii din mediu în semnale electrice (fototransducție); aceasta se găsește în vegetale și fructe (ex: spanac, broccoli, morcovi, mango etc.). Luteina este, de asemenea, importantă în fototransducție; se găsește în alimente precum gălbenușul de ou și legumele cu frunze închise la culoare.

5. Evitarea ochelarilor pentru diverse perioade nu ajută sănătății ochilor

Există mitul conform căruia dacă mai și renunți la ochelari din când în când, ajuți ochiul, „forțându-l”. Nu există date care să confirme această opinie.

6. Cititul în lumină slabă nu-ți afectează vederea

Nu există dovezi pentru această supoziție. Problemele pot apărea dacă lumina este insuficientă, fiind obligat(ă) să ții cartea / caietul foarte aproape de ochi.

Așadar, nu faptul că lumina nu este puternică afectează ochiul, ci tot distanța mică, faptul că ochii sunt obligați să focalizeze la distanțe mici, aspect indicat mai sus ca fiind o cauză a miopiei.

În concluzie, foarte pe scurt, pentru a vă păstra ochii sănătoși: evitați să stați cu privirea fixată la distanțe foarte mici pentru perioade lungi și petreceți un timp afară, preferabil, cel puțin pentru un răstimp, în lumina directă a Soarelui (nu priviți însă direct către Soare).

PS. Există un canal YouTube unde poți urma 12 exerciții pentru ochi. Le poți încerca.



Articolul este adaptare după The best and worst habits for eyesight
Credit imagine: depositphotos.com

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.