Cine are mai mult de 30 de ani și nu știe ce este durerea de spate? Durerile de spate ajung atât de severe, că mulți trebuie să stea la pat zile în șir, până-și revin cât de cât. Care este cauza? Și ce se poate face?

Cauza este simplă: anatomia umană, faptul că suntem ființe bipede, care mergem pe două picioare, iar coloana vertebrală nu este chiar cel mai bun mecanism pentru a menține drept un organism ca al nostru. Evoluția nu este ca un inginer modern, gândindu-se la nenumărate soluții pentru a rezolva o problemă, ci folosește ce are la dispoziție. Evoluția speciei noastre a presupus la un moment dat trecerea de la mersul în patru labe la cel biped, iar în acel moment s-a folosit ce era deja disponibil, adică un mecanism, coloana vertebrală, adaptat însă pentru mersul în patru labe.

Oamenii sunt singurele mamifere care se aleg cu fracturi spontane ale vertebrelor, sub acțiunea greutății corpului.

 



Coloana vertebrală este formată, în cazul celor mai mulți, din 24 de vertebre și 23 de discuri. Aceste discuri au tendința să se miște (să alunece), sub acțiunea gravitației și a mișcărilor organismului.


Ce se poate face împotriva durerii de spate?


Cea mai la îndemână soluție este exercițiul fizic, prin care se întăresc mușchii ce susțin spatele. Asta, desigur, când nu te afli într-o situație care necesită o intervenție medicală.

Ridicările (eng. deadlift) reprezintă un excelent exercițiu fizic pentru întărirea musculaturii spatelui și evitarea durerilor de spate. Vezi articolul nostru dedicat ridicărilor.

Anumite exerciții de stretching, de asemenea. Am scris un articol dedicat tocmai combaterii durerii de spate. Dar nimic nu poate fi mai bun decât întărirea musculaturii prin exerciții fizice.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.