Ştiaţi că...

 

»» Rinichii au rolul de a controla cantitatea de apă din organism şi de a asigura curăţarea sângelui.

 

»» Rinichii sunt asemenea unor filtre foarte performante ce permit eliminarea apei nenecesare organismului şi a impurităţilor din sânge.

 

»» Rinichii filtrează sângele prin intermediul unor unităţi filtrante numite nefroane.

 

»» Fiecare om are aproximativ 2 milioane de nefroane. Nefroanele sunt reţele complicate de mici tuburi, înfăşurate în jurul unor vase capilare. Substanţele utile din sânge sunt filtrate în aceste tuburi, apoi reabsorbite înapoi în sânge.

 

Rinichi

 

 

»» Rinichii filtrează aproximativ 1,3 litrii de sânge pe minut.

 

»» Tot sângele din corpul uman trece prin rinichi la fiecare zece minute; asta înseamnă că sângele este filtrat de 150 de ori pe zi.

 

»» Rinichii au capacitatea de a recicla orice substanţă reutilizabilă din sânge. Reţin 85 de litri de apă şi alte substanţe din fiecare 1000 de litri de sânge şi elimină numai 0,6 litri ca urină.

 

»» Rinichii salvează aproape toţi aminoacizii şi glucoza din sânge şi 70% din sare.

 

 

 

»» Rinichii asigură producţia a doi hormoni, renina - care controlează tensiunea arterială şi eritropoetina, care ajută la producerea globulelor roşii în sânge.

?

 

Modulul de comentarii de mai jos poate fi folosit, dar este încă în perioada de testare. Logarea prin FB și Google nu funcționează pt moment.
Se pot publica comentarii după înregistrare ori pur și simplu ca vizitator (fără nicio formalitate de înregistrare). Pt vizitatori comentariile sunt moderate, înainte de publicare.

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune-ne care-i părerea ta...
symbols left.
Loghează-te cu... ( ori Fă-ți un cont! )
ori scrie un comentariu ca „vizitator”

 


Dacă găsiţi scientia.ro util, sprijiniţi-ne cu o donaţie.


PayPal ()
Susţine-ne pe Patreon!


Contact
| T&C | © 2020 Scientia.ro