BebeluşPersoanele născute iarna prezintă unele particularităţi sub aspectul bolilor pe care le dezvoltă la maturitate, având o predispoziţie pentru unele afecţiuni neurologice. Pare un pic pseudo-ştiinţă, nu-i aşa? Cercetări recente arată că  data naşterii are efecte asupra viitoarei fiinţe...

 

 

 

Ştim că persoanele născute în lunile de iară prezintă un risc mai mare pentru a dezvolta afecţiuni neurologice, inclusiv dintre cele mai grave, ca schizofrenia. Începem să înţelegem, graţie cercetărilor din ultimii ani, motivele pentru care se întâmplă astfel: are legătură cu ceasul nostru biologic.

Ideea că  animalele şi oamenii vor acţiona în funcţie de perioada anului în care sunt născuţi este cunoscută sub denumirea de "amprenta anotimpului". Acest fenomen a fost observat în mod direct anterior la animale nemamifere, dar există dovezi indirecte care sprijină ideea că şi mamiferele sunt influenţate de anotimpul naşterii, iar un exemplu elocvent este dat de afecţiunile neurologice de care suferă cei născuţi iarna.

Noi cercetări efectuate de oameni de ştiinţă de la Universitatea Vanderbilt au furnizat prima dovadă a amprentei anotimpului naşterii asupra mamiferelor, ceea ce reprezintă şi o primă explicaţie biologică pentru ceea ce li se întâmplă oamenilor născuţi iarna.

Cercetătorii au folosit 2 grupuri de şoareci abia născuţi, plasându-i în medii cu lumină artificială, un grup într-un mediu replicând lumina din timpul iernii, iar celălalt grup într-un mediu în care era replicată lumina din timpul verii. Şoarecii au fost ţinuţi în acest mediu până la înţărcare, după care unii au fost mutaţi în mediul celălalt pentru alte 28 de zile. Apoi au fost plasaţi într-un mediu fără lumină, iar cercetătorii au efectuat diverse măsurători pe aceştia.

 

 

Şoarecii născuţi iarna s-au dovedit mai apatici decât cei născuţi vara. La nivel genetic a fost observată, de asemenea, o activitate mai scăzută la prima categorie de şoareci. Cei născuţi vara s-au adaptat mai uşor la condiţiile de iarnă, decât s-au adaptat la condiţii de vară cei născuţi iarna.

Savantul care a coordonat cercetările, Douglas McMahos a explicat care este legătura dintre ceea ce s-a putut observa la şoareci şi oameni: "Ceasul nostru biologic măsoară lungimea zilei şi schimbă comportamentul conform anotimpului. Am fost curioşi să observăm dacă lumina poate modifica dezvoltarea ceasului biologic. Şoarecii născuţi iarna au avut un răspuns exagerat la schimbarea anotimpului, ceea ce este similar cu ceea ce li se întâmplă pacienţilor suferind de boli afective sezoniere".

Sunt încă multe aspecte de clarificat de către cercetători, inclusiv dacă aceste efecte constatate sunt permanente şi care este perioada în care se dezvoltă ceasul biologic al şoarecilor. Cu toate acestea, descoperirile sunt profunde, iar cercetătorul Chris Ciarleglio explică următoarele: "În special este uimitor faptul că amprenta anotimpului are efecte atât asupra comportamentului animalului, cât şi asupra ciclului de funcţionare al neuronilor în zona creierului responsabilă cu ceasul biologic. Ştim din alte studii că lumina poate afecta dezvoltarea altor părţi ale creierului, ca de exemplu sistemul vizual. Eforturile noastre arată că lucrurile stau la fel şi în cazul ceasului biologic".

Fără dubii, omul este mult mai complex decât şoarecele, iar cercetările efectuate pe şoareci nu spun povestea completă despre organismul uman. McMahon adaugă însă că "Ştim că ceasul biologic reglează starea de spirit a fiinţei umane. Dacă un mecanism de amprentare similar celui descoperit la şoareci operează şi la oameni, ar putea să aibă efecte nu doar asupra comportamentului, ci şi asupra personalităţii. Este important să afirmăm că, deşi poate ce spunem seamănă un pic a astrologie, nu este! Este vorba despre biologie sezonieră".

 

 

Articolul reprezintă traducerea aproximativă a acestui articol de pe Io9.com şi este guvernat de principiile Creative Commons License.

 

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.