TerraEra neozoică începe acum aproximativ 60 de milioane de ani şi se continuă şi în prezent. Neozoicul cuprinde două perioade: terţiarul şi cuaternarul. Terţiarul are cinci epoci: paleocen, eocen, oligocen, miocen şi pliocen.

 

 

 

Mezozoicul (21)

Terţiarul începe acum aproximativ 60 milioane de ani şi se încheie acum aproximativ 2 milioane de ani.

Paleocenul începe acum aproximativ 65 milioane de ani şi se încheie acum 54,8 milioane de ani. În această perioadă are loc un impact meteoritic puternic, iar activitatea vulcanică este foarte intensă. Temperatura medie este de 17 grade, nivelul de CO2 de două ori mai ridicat decât în prezent, iar concentrația de oxigen de aproximativ 27% din nivelul actual. În această perioadă mamiferele se răspândesc foarte mult şi apar primele primate.

Eocenul începe acum aproximativ 54,8 milioane de ani şi se încheie acum aproximativ 33,5 milioane de ani. În eocen apar primele balene şi prima primată antropoidă.

Oligocenul începe acum aproximativ 33,5 milioane de ani şi se încheie acum 24 milioane de ani. Se diversifică primatele antropoide.

 

 



Miocenul începe acum aproximativ 24 milioane de ani şi se încheie acum aproximativ 5 milioane de ani. În miocen India şi Asia se ciocnesc şi se formează astfel munţii Himalaya, iar Arabia şi Africa sunt separate de formarea Mării Roşii. Acum aproximativ 18 milioane de ani are loc o deplasare a Australiei spre nord. Acum aproximativ 16 milioane de ani se înalţă Tibetul. Se dezvoltă savanele şi apar un număr mare de mamifere erbivore. Tot la începutul miocenului apar păsările cântătoare. Acum aproximativ 19 milioane de ani, primatele primitive se răspândesc în Africa Centrală. Cu 18 milioane de ani în urmă, caii hipparion se răspândesc prin Eurasia în America de Nord şi Africa, iar acum 16 milioane de ani are loc diferenţierea urangutanului de celelalte primate. Acum aproximativ 15 milioane de ani pădurile africane se restrâng tot mai puternic şi are loc o răspândire a balenelor şi delfinilor. Acum aproximativ 10-14 milioane de ani primatele se răspândesc din Africa în Asia şi Europa. Acum aproximativ 6,5 milioane de ani apar primi strămoşi bipezi ai omului.

 


Cai hipparion
Hipparion, cai de dimensiuni mici, având o înălţime de aproximativ 1,40  metri.

 


Pliocenul începe acum aproximativ 5 milioane de ani şi se încheie acum aproximativ 2 milioane de ani. Înălţarea podişului Tibet şi formarea Mării Mediterane au loc acum aproximativ 4 milioane de ani. Cu circa 2,5 milioane de ani în urmă se formează depuneri masive de loess în China şi au loc erupţii vulcanice în Kamceatka şi Aleutine. Acum aproximativ 3 milioane de ani se produce glaciaţia în emisfera nordică.

De acum aproximativ 2,5 milioane de ani provin primele fosile de Homo habilis şi primele unelte din piatră. Începând  acum aproximativ 2 milioane de ani Homo erectus se răspândeşte în Europa şi Asia.


Cuaternarul

Cuaternarul începe acum 1,8 milioane de ani şi se continuă în prezent. Cuprinde două epoci: pleistocenul şi holocenul.                                                                              

Pleistocenul începe acum aproximativ 1,8 milioane de ani şi se încheie acum 0,01 milioane de ani. La începutul pleistocenului au loc formarea strâmtorilor Mării Roşii, ruperea legăturii dintre Africa şi Arabia şi o mulţime de erupţii vulcanice. Are loc o glaciaţie intensă în Europa, Asia şi America de nord. Glaciaţiile continuă la scurt timp una după alta pe tot parcursul pleistocenului.

Acum 1,5 milioane de ani Homo erectus ajunge în China, din această perioadă datează unelte din piatră găsite pe teritoriul Chinei. De acum 0,4 aproximativ milioane de ani datează cele mai vechi suliţe de lemn păstrate. Primii neanderthalieni şi Homo heidelbergensis apar acum aproximativ 0,3 milioane de ani. Aceste specii confecţionează unelte sofisticate. Cum aproximativ 0,2 milioane de ani apare Homo sapiens şi începe să se răspândească.

 


Omul de Neanderthal Reconstituire a doi neanderthalieni. Deşi posedă o tehnică destul de avansată de prelucrare a uneltelor, odată cu venirea lui Homo sapiens în Europa aceştia dispar, probabil datorită concurenţei.


Holocenul începe acum aproximativ 0,01 milioane de ani şi se continuă în prezent. Acum aproximativ 50.000 de ani Homo sapiens ajunge în Europa. Oamenii se vor răspândi pe tot globul, vor domina planeta şi se vor avea loc numeroase războaie. La început o fiinţă ca toate celelalte omul va începe să domine planeta, transformând-o după propriile necesităţi.

Sfârşit

 

 

Bibliografie:
Terra - Enciclopedia completă a planetei noastre, Editura RAO
.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.