Eliberăm în atmosferă tot felul de substanţe. Negrul de fum – funinginea – încălzeşte în ansamblu, absorbind căldură, dar răceşte suprafaţa terestră, umbrind-o. Oxidul nitros şi clorofluorocarbonaţii încălzesc planeta, asemenea dioxidului de carbon.
Nu ştim: nivelul gazelor de seră creşte? (3)
Dar alţi poluanţi reflectă căldura Soarelui înapoi în spaţiu, răcind aşadar ceea ce se află pe Terra. După erupţii vulcanice ce degajă în atmosferă dioxid de sulf, precum cea a muntelui Pintaubo din Filipine ce a avut loc în 1991, planeta se răceşte pentru un an sau doi. Dar spre deosebire de cea a CO2, influenţa SO2 este de scurtă durată. Aceasta se datorează faptului că în aer SO2 formează un aerosol cu particule minuscule care dispar curând sub formă de ploi acide.
Arderea combustibililor fosili pe bază de sulf a crescut semnificativ nivelul din SO2 din atmosferă. Între anii 1940 şi 1970, poluarea cu acesta era atât de ridicată încât echilibra încălzirea datorată CO2.
Dar o dată cu limitarea emisiilor de sulf a ţărilor vestice pentru a rări ploile acide, încălzirea globală nu a mai fost mascată.
Emisiile de sulf au început să se mărească din nou în 2000, în mare parte datorită Chinei care a construit mai multe termocentrale. Acum în China se instalează echipament de spălare a sulfului în aceste termocentrale. Dacă emisiile de SO2 scad, rata încălzirii globale s-ar putea accelera.
Nu ştim: cât răcesc alţi poluanţi (5)
Textul reprezintă traducerea articolului Climate change. What we do and don't know, publicat de New Scientist.
Traducere: Anca Negulescu