GheaţăCea mai mare variabilă o reprezintă omul. Dacă ar fi să micşorăm drastic emisiile mâine, nivelul de CO2 ar putea să nu depăşească 400 de părţi la milion. Dar pare improbabil, pentru că doar câteva ţări promit a micşora emisiile la scala necesară.

 

 

 

 

Ştim: gazele de seră încălzesc planeta (2)

 

Printre aceste ţări care promit a micşora emisiile nu sunt şi cele responsabile pentru cele mai multe emisii, precum China şi SUA. Credibilitatea acestor promisiuni este însă subminată de faptul că aceleaşi ţări construiesc mai multe termocentrale. Nivelul curent al emisiilor ne plasează pe drumul către cel mai rău caz prezis de Comitetul Interguvernamental asupra Schimbărilor Climatice (IPCC). Dacă nimic nu se va schimba, nivelul de CO2 ar putea atinge 1000 de părţi la milion până în anul 2100 – sau poate chiar mai mult.

O a doua variabilă o reprezintă felul în care va fi afectat Pământul. Până în prezent o treime din emisiile de CO2 au fost absorbite din atmosferă, în principal de către oceane. Este de aşteptat ca acest efect  să scadă. În prezent, nivelul de CO2 conduce la încălzirea globală, dar în trecut nivelul de CO2 a crescut în mod natural din cauza temperaturile în creştere. Nu se ştie exact de ce, dar solubilitatea scăzută a CO2 în apa caldă şi schimbările activităţile biologice au fost sugerate drept explicaţie. Dacă acestea se confirmă, va fi necesară o reducere chiar mai mari a emisiilor pentru a limita încălzirea globală.

De asemenea, există cantităţi mari de gaze de seră blocate în permafrost, în depozitele de turbă şi în depozitele de hidrat de metan. Nu se ştie în momentul de faţă care este cantitatea de gaze din acestea. Nu ştim nici cât din permafrost se va topi sau câtă turbă se va usca şi se va descompune; sau dacă mările se vor încălzi într-atât încât să declanşeze eliberarea metanului – un gaz de seră chiar mai puternic decât CO2 – din hidraţi.

Aceste riscuri fiind necuantificabile, sunt ignorate de cele mai multe ori în scenariile IPCC. În cel mai rău caz, nivelul de CO2 ar putea continua să crească chiar şi dacă emisiile sunt reduse drastic. Cu cât amânam această reducere, cu atât scad şansele de a se dovedi utilă.

Ştim: alţi poluanţi răcesc Pământul (4)

 

 

 

Textul reprezintă traducerea articolului Climate change. What we do and don't know, publicat de New Scientist.
Traducere: Anca Negulescu

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.