TerraÎn acest articol vom studia principalele evenimente care au avut loc în fanerozoic, mai precis în prima sa era: paleozoicul. Era denumită paleozoic cuprinde 6 perioade: cambrian, ordovician, silurian, devonian, carbonifer şi permian.

 

 

 

Începe istoria Terrei. Precambrianul (19)

 

Cambrianul

Cambrianul începe acum 540 milioane de ani şi se termină acum 490 milioane de ani. După numele acestei perioade, perioada de timp anterioră cambrianului a fost denumită ,,precambrian’’.

Pentru scurt timp, acum 550-540 milioane de ani bucăţile desprinse din Rodinia, se reunesc formând supercontinentul Pannotia. Spre sfârșitul cambrianului, acum aproximativ 500 milioane de ani Pannotia se divizează la rândul ei în: Laurentia, din care se va forma ulterior America de Nord, Siberia, Baltica, din care se va forma Europa de Nord şi Gondwana, cuprinzând teritoriile de azi ale Africii, Americii de Sud, Chinei şi Indiei.

 

 


Nivelul de oxigen din atmosfera cambriană era de aproximativ 18% din nivelul actual, cel de CO2 depăşea de 16 ori nivelul actual, iar temperatura era ceva mai ridicată.

În ceea ce priveşte viaţa, aceasta se diversifică, iar acum 530-520 de milioane de ani are loc ,,explozia cambriană’’, perioadă în care apar primele cordate (animale cu un început de coloană vertebrală), artropode (inclusiv  trilobiţii). La sfârşitul cambrianului acum 500 de milioane ani, în oceane trăiau conodontele (cordate marine asemănnătoare ţiparilor) şi peştii agnaţi (fără maxilare).

 


Tribolit

 


Trilobiţii erau o prezenţă obişnuită în apele cambrianului şi prezentau o mare varietate de forme, dimensiuni şi moduri de viaţă. Ei sunt unii din strămoşii artropodelor actuale, grup din care fac parte insectele, crustaceele, scorpionii şi păianjenii.

 


Peşte agnat

 

În ciuda faptului că sunt denumite peşti, aceste organisme nu sunt peşti, ci fac parte din clasa ciclostomilor.


Ordovicianul

Ordovicianul este cea de-a doua perioadă a Paleozoicului, care începe acum aproximativ 490 milioane de ani şi se termină acum aproximativ 450 de milioane de ani.

Acum aproximativ 490 milioane de ani nivelul de CO2 este de 16 ori mai scăzut decât cel actual, iar spre sfârşitul ordovicianului acesta creşte ajungând la o valoare de peste 17 ori mai decât nivelul actual. Pe tot parcursul ordovicianului, temperatura Terrei scade.

Acum aproximativ 480 milioane de ani apar primele agnate cu platoşă. Acum  aproximativ 460 de milioane de ani apar primele briofite (muşchi) pe uscat. Astfel odată cu briofitele apar primele forme de viaţă, care populează uscatul. Cu  aproximativ 450 de milioane de ani în urmă apar primele animale de apă dulce. Spre sfârşitul ordovicianului - începutul silurianului are loc o extincție masivă, în cursul căreia dispar 50% din speciile marine.


Silurianul

Silurianul începe acum aproximativ 440 milioane de ani şi se termină acum aproximativ 420 milioane de ani. În silurian atât concentraţia de CO2, cât şi temperatura scad. Are loc o mică glaciaţiune şi o scădere a nivelului mării. Peştii se răspândesc tot mai mult şi spre sfârşitul silurianului, apar primele animale terestre, unele artropode. Pe uscat apar primele plante vasculare, plante cu vase transportoare de sevă diferite de briofite sau alge, care nu au astfel de vase.


Devonianul

Devonianul începe acum aproximativ 420 de milioane de ani şi se termină aproximativ acum 350 milioane de ani. Se formează supercontinentul Laurasia prin unirea Laurentiei cu Baltica şi Avalonia. Pe uscat apar păduri întinse de ferigi, iar evoluţia animalelor terestre este în floare; în această perioadă apărând acarienii, păianjenii şi scorpionii. Tot în devonian apar primii rechini şi amoniţi. Spre sfârşitul devonianului apare primul animal tetrapod.

 



Rechin



Carboniferul

Carboniferul începe acum aproximativ 350 de milioane de ani şi se încheie acum aproximativ 290 milioane de ani. Apar primele conifere, formând păduri întinse. Din lemnul arborilor morţi se vor forma rezerve importante de cărbune, de unde provine şi numele acestei perioade. Apar primii gândaci, primi melci de uscat, iar spre sfârşit primele reptile. În Carbonifer temperatura oscilează foarte mult, iar nivelul de oxigen atinge valoarea maximă, datorită fotosintezei realizate de pădurile întinse.


Permianul

Permianul începe acum aproximativ 290 milioane de ani şi se termină acum aproximativ 250 milioane de ani. Siberia se uneşte cu Baltica, formându-se astfel munţii Ural. În Laurentia se formează deşerturi întinse. La sfârşitul permianului are loc o extincţie, în care dispar 60% din speciile existente.

Mezozoicul (21)

 




Bibliografie:
Terra - Enciclopedia completă a planetei noastre, Editura RAO
.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.