De la Big Bang până în zilele noastre (11)

În ultima parte a seriei "Made easy" Peter Hadfield încearcă să localizeze un element comun al dovezilor ştiinţifice, şi anume consistenţa şi compatibilitatea acestora. Caracterul solid şi compatibilitatea mărturiilor transformă observaţiile în dovezi. Cu toţi ne folosim de aşa ceva, de pildă pentru a deduce ce s-a întâmplat în trecut.

Toate dovezile prezentate de-a lungul acestei serii, care a purtat asistenţa de la momentul naşterii Universului până la migraţia omului din estul Africii, sunt caracterizate, asemenea milioanelor de dovezi individuale care formează sutele de teorii din diversele domenii ale ştiinţei, de soliditate, compatibilitate reciprocă, de consecvenţă, atât în ceea ce priveşte perioada de timp la care fac referire, cât şi unele faţă de altele.

Ştiinţa nu deţine toate răspunsurile şi nici nu pretinde că răspunsurile sale sunt definitive. Autorul pune în balanţă anumite informaţii revelate de cărţile sfinte cu dovezile pe care ştiinţa le oferă în anumite domenii. Cosmologii admit că încă nu ştiu ce a cauzat Big Bang-ul. Numai că oamenii de ştiinţă au descifrat cu destul de mare succes ceea ce s-a petrecut în Univers după această explozie primordială. Există dovezi covârşitoare privitoare la faptul că animalele au evoluat de-a lungul a sute de milioane de ani. Oamenii de ştiinţă au forat în roci vechi de miliarde de ani. Nu au găsit dovezi cu privire la vreun potop global petrecut în urmă cu aproximativ 4000 de ani, la fel cum nu există dovezi care să susţină ideea că lumea ar fi fost creată în doar câteva zile. Universul are aproape 14 miliarde de ani şi putem observa galaxii atât de îndepărtate că lumina provenind de la ele are nevoie de miliarde de ani până să ajungă la noi. La fel putem deduce şi că zeităţile descrise de cărţile sfinte sunt mituri, modalităţi folosite în urmă cu mii de ani pentru a oferi explicaţii unor fenomene complet neînţelese pe atunci.

De ce rezistă aceste credinţe în continuare, în ciuda progresului fantastic al ştiinţei ? Explicaţia dată de Peter Hadfield face trimitere la faptul că aceste scrieri au fost crezute de aşa multă vreme, încât oamenilor le e foarte greu să renunţe la ele. Mitul ancestral este mai puternic decât raţiunea care are la bază sute de ani de progres ştiinţific şi tehnologic.

În finalul videoclipului autorul face referire şi la câteva dintre pericolele inerente unei lumi în care credinţele religioase exercită o atât de mare influenţă. Dincolo de primejdiile asociate intoleranţei religioase, Hadfield vorbeşte şi despre problemele de mediu, unele fără precedent, cu care se confruntă planeta la începutul secolului XXI. Părerea autorului, pe care nu o împărtăşim, este că ignoranţa umanităţii cu privire la acest gen de provocări, legate de protecţia mediului înconjurător, ar trebui pusă fie pe seama faptului că omenirea se bazează pe protecţia unei fiinţe superioare, binevoitoare, fie pe seama vreunei cărţi sfinte care ne spune că distrugerea mediului înconjurător e voinţa vreunei zeităţi invizibile, iar salvarea nu stă în remedierea stricăciunilor, ci în rugăciune. O astfel de abordare a problematicii protecţiei mediului sună destul de fantezist, cel puţin pentru o ţară ca România. Explicaţiile pentru lipsa de reacţie a oamenilor în faţa pericolelor reprezentate de modificările climatice sunt, în opinia noastră, cu totul altele.

În încheiere fostul ziarist al New Scientist vorbeşte şi despre planurile sale de viitor, materializate în timpul care a trecut de la realizarea acestui clip, dar dă şi câteva replici destul de incisive celor care au avut un anume tip de obiecţii la ideile prezentate în această serie. Vă lăsăm să descoperiţi singuri despre ce este vorba, urmărind ultimul episod al seriei "De la Big Bang până în zilele noastre":

 

Sfârşit

Videoclipurile sunt guvernate de principiile licenţei Creative Commons, putând fi copiate şi distribuite gratuit, cu condiţia menţionării autorului, în scopuri exclusiv necomerciale şi fără modificări. Canalul Youtube al lui Peter Hadfield poate fi accesat la această adresă. Varianta însoţită de subtitrarea în limba română este disponibilă pe canalul Youtube al utilizatorului FluxMagnetic.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.