În articolul de faţă vrem să răspundem la următoarea întrebare: de ce uşa cuptorului cu microunde nu este complet transparentă? Dacă ar fi transparentă, am putea vedea mult mai bine ce se întâmplă în interior când gătim ori încălzim ceva, nu? De ce fabricanţii de cuptoare cu microunde insistă în a bloca vederea deplină a interiorul dispozitivului?


Înainte de a răspunde la întrebare, să vorbim foarte despre pe scurt cum funcţionează cuptorul cu microunde. În felul acesta răspunsul va fi mai inteligibil.

Cuptorul cu microunde este compus, în esenţă, din trei componente:
1. magnetronul, care este un tub vidat ce produce radiaţie electromagnetică neionizantă, adică nepericuloasă pentru sănătate, cu o frecvenţă, de regulă, de 2,45 GHz (adică 2,45 miliarde de oscilaţii pe secundă) şi o lungime de undă de 12,2 cm.
2. un ghid de undă, care direcţionează energia electromagnetică spre interiorul cuptorului.
3. camera de încălzire, care este o cavitate metalică în care se pun alimentele şi care asigură reflexia în interiorul cavităţii a undelor electromagnetice generate de magnetron.

 


Să ne întoarcem la întrebarea noastră. Pe lângă elementele principale abia menţionate, cuptorul cu microunde are o plasă metalică aplicată pe uşă. Această plasă metalică este vinovată pentru blocarea unei observări nestânjenite a interiorului cuptorului.

Plasa metalică are un rol de protecție - şi anume de a bloca ieşirea din interiorul cuptorului a radiaţiei electromagnetice. Fără această protecţie, utilizarea cuptorului cu microunde ar fi periculoasă. Plasa metalică are ochiuri de anumite mărimi, a căror dimensiune este calculată de proiectanţii cuptorului pentru a nu permite scurgeri de radiaţii în afara dispozitivului. În fapt, regulile de siguranţă pe care toţi producătorii de cuptoare cu microunde trebuie să le respecte permit o cantitate mică de radiaţie să ajungă în afara cuptorului, dar această radiaţie nu este vătămătoare pentru om.


Prin urmare, necesitatea implementării acestei măsuri de siguranţă, prin intermediul plasei metalice, este motivul pentru care uşa cuptorului cu microunde nu este complet transparentă.
               
Şi dacă tot vorbim de cuptoare cu microunde, iată câteva sfaturi practice.
1. nu porniţi cuptorul şi nu-l lăsaţi să funcţioneze fără nimic în el. S-ar putea să-l defectaţi.
2. nu introduceţi obiecte de metal în cuptor, cu excepţia celor aprobate pentru uz în cuptorul de microunde. Nu folosiţi căni ori castroane de metal, căci sunt ineficiente şi, posibil, periculoase.
3. nu operaţi cuptorul cu microunde cu uşa deschisă. În primul rând aparatul nu ar trebui să funcţioneze cu uşa deschisă, având, de la fabricare, un element de blocare a magnetronului la deschiderea uşii. Dacă funcţionează, asta înseamnă că aveţi cuptorul defect şi periculos.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.