ComputerDacă găsiţi computerul care rulează sistemul de operare Windows trezit din starea de repaus fără nici un motiv aparent, atunci acesta este trezit fie de un dispozitiv hardware, cum ar fi mouse-ul, fie de o instrucţiune programată să-l trezească.

 

 

 

În unele cazuri, cauza poate să nu fie evidentă. De exemplu, dacă laptop-ul se trezeşte ocazional fără un motiv anume, este posibil să se fi mişcat puţin podeaua, iar mouse-ul să fie deplasat puţin de vibraţia care va trezi computerul.

 

 



Cum determinăm când a fost ultima dată trezit computerul

Dacă nu sunteţi sigur de ce s-a trezit computerul, puteţi executa o comandă care vă poate spune de ce. Pentru a executa această comandă va trebui sa folosiţi aplicaţia Command Prompt, pe care o găsiţi în meniul de Start - în căsuţa de comenzi a Windows-ului, unde se va tasta Command, iar după ce apăsaţi tasta Enter va fi lansată aplicaţia.


În fereastra Command Prompt se tastează următoarea comandă, după care se va apăsa tasta Enter:
powercfg _lastwake

Rezultatul afişat mai jos ne spune că un dispozitiv USB a trezit computerul. ştim că mouse-ul meu este conectat la calculator printr-un port USB, ceea ce îmi demonstrează că mouse-ul a trezit computerul.

Cum controlăm dispozitivele hardware care pot trezi computerul

Pentru a vedea dispozitivele hardware care pot trezi computerul, lansăm următoarea comandă:

powercfg -devicequery wake_armed

Puteţi anula acţiunea acestor dispozitive de a trezi computerul, din Device Manager. Acesta se accesează apăsând tasta Windows, tastând Device Manager şi apoi apăsând tasta Enter.

În Device Manager, localizăm dispozitivul pe care vrem să îl împiedicăm să mai trezească computerul (va avea acelaşi nume ca şi cel afişat în rezultatul comenzii reprezentat mai jos). Se apasă cu clic dreapta pe dispozitiv şi se selectează Properties.

În tabela din dreptul Power Management, se deselectează caseta Allow this device to wake the computer şi se apasă OK.

 

 

Temporizatoarele de trezire şi Instrucţiunile programate

Programele - de exemplu instrucţiunile programate - pot interoga Windows-ul pentru trezirea computerului după un timp prestabilit. Dacă este setată o astfel de instrucţiune temporizator de trezire pentru o anumită perioadă de timp, computerul dumneavoastră va fi trezit automat după finalizarea intervalului setat pentru a îndeplini aceasta instrucţiune. Acest lucru poate fi util - de exemplu, puteţi seta trezirea automată a computerului noaptea pentru a executa instrucţiunile de mentenanţă ale sistemului.

Pentru a vedea lista cu temporizatoarele de trezire setate pe computerul dumneavoastră, puteţi folosi următoarea comandă. De reţinut că această comandă trebuie să fie execută ca administrator de sistem. Va trebui să apăsaţi click dreapta pe comanda rapidă Command Prompt din meniul Start şi să selectaţi Run as Administrator înainte de a lansa următoarea comandă:
powercfg_ waketimers





Dacă există un anumit program care determină trezirea computerului dumneavoastră, îl puteţi dezinstala sau să îi ajustaţi setările instrucţiunilor programate din organizatorul de instrucţiuni al Windows-ului.

Totuşi, dacă nu doriţi să vă trezească computerul automat niciun program, puteţi anula toate temporizatoarele de trezire. Pentru a realiza acest lucru, folosiţi panoul de comandă Power Option - deschideţi-l apăsând tasta Windows, tastând Power Options şi apoi apăsând tasta Enter.
Apăsaţi legătura "Change plan settings" din fereastra Power Options.



În fereastra următoare, apăsaţi "Change advanced power settings".

Derulaţi secţiunea "Sleep", apoi derulaţi secţiunea "Allow wake timers", şi asiguraţi-vă că sunt oprite (Disable) temporizatoarele de trezire.



 

Acestea sunt două metode prin care computerul dumneavoastră se poate trezi din starea de repaus - după ajustarea acestor setări, computerul dumneavoastră ar trebui să rămână în repaus când i se spune să o facă.

 

 

Traducere şi adaptare de Mirela Stancu după how-to-prevent-your-computer-from-waking-up-accidentally

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.