Ochelari 3D red-cyanÎn ultimul timp numărul filmelor 3D a crescut simţitor, la fel ca şi vânzările de ochelari stereoscopici (cu ajutorul cărora pot fi vizionate acestea). În continuare, despre modul de funcţionare al acestora, avantajele şi dezavantajele diferitelor tipuri de ochelari 3D.

 

 

 

Probabil că marea majoritate dintre dumneavoastră au fost măcar o dată la cinema să vadă un film 3D. Sau poate aţi cumpărat o pereche de ochelari 3D de pe internet sau din magazin şi aţi văzut diverse poze 3D (modificate în acest sens) şi destinate vizualizării lor cu acest tip de ochelari. Voi porni de la premiza că aceştia nu sunt chiar o noutate pentru dumneavoastră şi voi trece direct la subiect.

Ochelarii 3D au în componenţa lor două lentile din plastic sau sticlă de culori diferite şi o ramă care este de cele mai multe ori din plastic sau carton. Culorile cele mai des întâlnite la fabricarea lentilelor sunt roşu, pentru ochiul stâng şi azuriu (o culoare între albastru şi verde), pentru ochiul drept. Ochiul uman este sensibil la trei culori de bază: roşu, verde şi albastru. Lentila roşie lasă să treacă doar culoarea roşie, pe când cea azurie (cyan) blochează culoarea roşie şi lasă să intre culorile albastru şi verde. Pentru anumite filme mai sunt folosite şi lentile de culoare purpurie (magenta), respectiv verde. Dezavantajul major al ochelarilor 3D stereoscopici este reprezentat de anularea majorităţii culorilor din filmul sau imaginea observată.


 

 

Cum se formeaza imaginea stereoscopica
Cum se formează imaginea stereoscopică

 

O tehnică compensatorie cunoscută ca şi metoda anacromă, foloseşte lentile mai transparente şi deci mai puţin colorate. Imaginile sunt şi ele modificate astfel ca în final să aibă o calitate superioară chiar şi atunci când sunt vizionate fără ochelari. Efectul 3D general este mai subtil deoarece imaginile sunt create folosind o bază stereo mai apropiată (distanţa dintre lentilele camerei foto/video folosite este mai mică). Astfel, numărul de culori vizibile folosind această tehnică este de trei ori mai mare.

Imaginile anaglife sau stereoscopice sunt folosite la producerea efectului 3D, atunci când sunt vizualizate folosind ochelarii stereoscopici. O imagine anaglifă este formată din două imagini identice suprapuse una peste cealaltă, diferenţa între acestea fiind reprezentată doar de unghiul de focalizare. Astfel, rolul ochelarilor 3D este de a uni cele două imagini, creierul percepându-le ca pe o singură imagine. Spre exemplu, ochiul acoperit cu lentila roşie vede părţile roşii ale imaginii ca fiind albe şi pe cele azurii ca fiind negre. Ochiul acoperit cu lentila azurie vede exact opusul. Părţile imaginii care conţin alte culori sunt percepute la fel de ambii ochi. Creierul amestecă cele două imagini şi interpretează diferenţele ca fiind rezultatul diferitelor distanţe, astfel creându-se o imagine stereografică normală.

 

Imagine anaglifa
Imagine anaglifă

 

În România, ochelarii 3D se comercializează împreună cu anumite reviste sau pot fi cumpăraţi din magazine. Însă cel mai bine este să căutaţi pe internet deoarece aveţi posibilitatea să alegeţi dintre mai multe modele disponibile şi preţul este de obicei unul mai avantajos. Dacă doriţi să achiziţionaţi o pereche de ochelari 3D stereoscopici atunci vă recomandăm site-ul Ochelari 3D Online.ro de unde puteţi cumpăra atât ochelari cu lentile red/cyan cât şi green/magenta la un preţ accesibil.

 

 

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.