Oamenii de ştiinţă, pe baza unor studii efectuate în ultimii ani, consideră că, îndeobşte, gradul de fericire al unei persoane este determinat de trăsături de personalitate care sunt în cea mai mare parte ereditare. De asemenea, starea de sănătate, contextul vieţii de zi cu zi ori alţi factori externi pe care nu-i putem controla îşi pun amprenta asupra calităţii vieţii noastre, aşa cum noi o recepţionăm. Însă studii recente arată că oamenii pot în fapt să-şi influenţeze starea de spirit.

 

În cadrul dezbaterilor Asociaţiei americane pentru progresul în ştiinţă, psihologul Sonja Lyubomirsky de la Universitatea din California şi colegi ai acesteia au prezentat rezultatul analizei rezultate în urma lecturării a 51 de studii privind creşterea stării de bine a oamenilor prin intermediul a diferite tehnici de gândire pozitivă. Concluzia trasă de psihologi este aceea că aceste tehnici cresc în mod cert fericirea celor care le practică.

Sonja Lyubomirsky a prezentat şi cinci metode de a fi mai fericiţi. Iată-le detaliate mai jos, aşa cum au fost ele prezentate de Live Science.

 

 

::::: FII RECUNOSCĂTOR

Unora dintre participanţii la studiile privind controlul stării de spirit li s-a cerut să scrie scrisori de mulţumire celor care i-au ajutat vreodată de-a lungul timpului. S-a constatat că după ce au trimis scrisorile, expeditorii s-au simţit mai bine luni de zile. Ce este surprinzător este faptul că şi simpla scriere a scrisorilor, fără a le livra către destinatari, are efecte în creşterea gradului de fericire.

::::: FII OPTIMIST

O altă practică ce pare că îmbunătăţeşte starea de bine a omului este gândirea pozitivă. Participanţilor la studiu li s-a cerut să vizualizeze un viitor ideal şi să descrie produsele imaginaţiei într-un jurnal. După ce au făcut astfel pentru câteva săptămâni, subiecţii studiului au afirmat că se simt mult mai bine.

::::: AMINTEŞTE-ŢI LUCRURILE BUNE CARE ŢI S-AU ÎNTÂMPLAT

Simpla rememorare săptămânală a lucrurilor bune care ţi s-au întâmplat duce la o creştere semnificativă a stării de fericire.

::::: PUNEŢI ÎN EVIDENŢĂ PUNCTELE TARI

Unii au o abilitate extraordinară de a spune glume. Aceştia pot profita de orice ocazie pentru a-şi pune în practică talentul. Alţii au darul de a desena frumos, dar au o meserie care nu are nici o legătură cu acest talent. Aceştia pot încerca să petreacă un timp practicând astfel de activităţi, ca desenatul, care le fac plăcere.

::::: FĂ FAPTE BUNE

Se pare că a ajuta pe alţii înseamnă în bună parte să te ajuţi pe sine. Cei care oferă din timpul lor ori din banii lor pentru acte caritabile se simt mult mai bine decât atunci când nu o fac.

Încercaţi şi trimiteţi-ne un email cu rezultatele punerii în practică a acestor metode :).

 


Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.


Dacă găsești site-ul util, ne poți ajuta cu o DONAȚIE