Faptul de a da mâna cu un escroc sau cu un hoţ sau de a sta pe acelaşi scaun pe care aceştia l-au folosit te poate face să încerci o senzaţie de vinovăţie. Un studiu recent a demonstrat, pentru prima dată, existenţa „transferului moral” între oameni.

Kendall Eskine şi colegii lui au invitat, pe rând, 54 de studenţi într-o cameră pentru a fi testaţi şi au spus unei jumătăţi dintre aceştia că scaunul pe care stăteau fusese folosit recent de un student care fusese prins furând de la catedră. Toţi participanţii au completat apoi un test de personalitate legat de felul în care se simţeau „chiar acum”. Acesta includea itemi legaţi de furie, tristeţe şi vinovăţie. Itemii legaţi de vinovăţie includeau „Îmi pare rău pentru ceva” şi „Simt nevoia să-mi cer scuze”.

Descoperirea cheie a fost aceea că studenţii aşezaţi pe un scaun folosit înainte de un escroc obţineau scoruri mai mari când venea vorba de sentimentul de vinovăţie, dar aceleaşi scoruri în ceea ce privea celelalte emoţii. Acest lucru „sugerează prezenţa transferului moral”, au spus cercetătorii.

S-a realizat şi un al doilea studiu similar, cuprinzând cu 48 de participanţi mai mult, însă de această dată studenţii au dat mâna cu o altă persoană, despre care li s-a spus ulterior că ar fi copiat la examene. Asta le-a provocat o senzaţie acută de vinovăţie, mai ales dacă obţinuseră un scor mare la sensibilitatea la dezgust. Transferul moral era redus dacă aceştia purtau mănuşi, ceea ce s-a întâmplat în cazul unora dintre ei, care luau parte la un presupus test de piaţă.

Aceste noi descoperiri se adaugă unor cercetări anterioare care au arătat că oamenii preferă să evite contactul cu îmbrăcămintea sau obiectele folosite de un ucigaş, deşi acestea fuseseră spălate. Această nouă cercetare este în acord şi cu studiile care dezvăluie că ne gândim la obiecte ca fiind contaminate de esenţa proprietarilor lor – de aici şi valoarea obiectelor care au aparţinut unor celebrităţi trecute în nefiinţă.

Echipa lui Eskine a spus că mai sunt încă multe întrebări rămase fără de răspuns. De exemplu, cum ar putea transferul moral să afecteze „delincventul-sursă”? Ar putea el treptat să ajungă să se simtă mai puţin vinovat, pe măsură ce atinge un număr tot mai mare de oameni? şi, apropo de asta, este oare posibil ca emoţiile morale „bune” să se transmită de la un om la altul? În cadrul unui studiu publicat în 2011, sprijinind această idee, s-a descoperit că folosirea unei crose de golf despre care participanţii credeau că aparţinea unui jucător profesionist faimos îi făcea pe aceştia să lovească mingea cu mai multă exactitate şi să perceapă gaura-ţintă ca fiind mai mare.

Noul studiu al lui Eskine şi al echipei sale dă, fără îndoială, de gândit şi are implicaţii interesante în viaţa de zi cu zi, în special pentru cei care lucrează cu delincvenţi. Cu toate acestea, impactul său este diminuat de folosirea unui eşantion mic de studenţi şi de poveştile (aşa cum au recunoscut şi cercetătorii) exagerate referitoare la escroc şi la hoţ. Există riscul ca participanţii să fi oferit răspunsurile pe care credeau că le aşteaptă cercetătorii.



Traducere de Ana Dumitrache după guilt-is-catching
Credit imagine: depositphotos.com

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.