bebelus inteligentUn studiu recent efectuat de către cercetători de la Universitatea York dezvăluie faptul că bebeluşii cu vârste cuprinse între 6 şi 9 luni pot înţelege intenţiile adulţilor, manifestând chiar nemulţumire în situaţiile în care acestea îî defavorizează.

 

 

 

Cercetătorii au examinat reacţiile bebeluşilor cu vârste de 6, respectiv 9 luni pe parcursul unui joc în cadrul căruia experimentatorul era fie incapabil, fie nu dorea să dea o jucărie bebeluşului subiect. S-a constatat că bebeluşii au făcut diferenţa între imposibilitatea, respectiv refuzul de a le fi oferită jucăria, acceptând cu calm prima variantă, dar manifestându-şi "nemulţumirea" în diverse moduri în al doilea caz: vorbim aici de priviri insistente şi de apariţia unei stări de agitaţie.

“Bebeluşii înţeleg când îi necăjim şi îi tachinăm, şi ne dau de veste în diverse moduri”, spune şefa echipei de cercetători, Heidi Marsh, un doctorand care a lucrat sub directa îndrumare a profesorului de psihologie Maria Legerstee, conducătorul Centrului de Studii de Pediatrie din cadrul Facultăţii de Medicină a Universităţii York.

  

“Rezultatele obţinute de noi sunt extrem de interesante pentru că reprezintă prima demonstraţie practică a faptului că încă de la vârsta de 6 luni bebeluşii dezvoltă un comportament social, fiind capabili să înţeleagă acţiunile adulţilor. Până acum existau în această direcţie  doar dovezi bazate pe observarea modelelor de orientare a privirii bebeluşilor către stimuli, dovezi relativ uşor interpretabile, şi chiar şi aceste rezultate erau neconcludente,” a mai spus Marsh.

Deşi până în prezent se considera că aceste abilităţi nu se dezvoltă înaintea vârstei de 9 luni, Marsh susţine că metodele folosite acum se bazează pe măsurători consistente cu comportamentul zilnic al unui bebeluş de 6 luni: “Un bebeluş de 6 luni se exprimă
diferit faţă de unul cu trei luni mai mare. Aspectul inovativ al cercetărilor noastre se referă la faptul că am folosit măsurători consistente cu comportamentul zilnic al unui bebeluş de 6 luni pentru a le înţelege abilităţile. Am monitorizat şi înregistrat răspunsuri precum expresii ale feţei care denotă tristeţe, priviri care exprimă antipatia şi nemulţumirea, zâmbetele, manifestările vocale, dar şi gesturi precum întinderea mâinii (gestul de apucare) şi lovirea cu mâna a obiectelor din jur."

 

 

Sursa: aici.

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune-ne care-i părerea ta...
caractere rămase.
Ești „vizitator” ( Fă-ți un cont! )
ori scrie un comentariu ca „vizitator”

 Dacă găsești util site-ul, ne poți ajuta cu o donație!


Contact
| T&C | © 2022 Scientia.ro