O echipă de cercetători britanici de la City University din Londra, condusă de profesoara Tong Sun, încearcă în cadrul unui proiect finanţat de către Home Office Scientific Development Branch dezvoltarea unui dispozitiv care să detecteze automat mirosuri asociate sentimentului de frică, cu ajutorul căruia în viitor vor putea fi identificaţi terorişti, traficanţi de droguri, criminali etc. Proiectul a fost gândit să dureze 18 luni şi obiectivul final este construirea a două aparate capabile să identifice feromonii prezenţi în transpiraţia oamenilor.


 


Unul dintre cele două dispozitive va funcţiona pe baza absorbţiei cu laser, iar celălalt va fi un instrument portabil bazat pe fibră optică. În viitor, forţele care vor asigura ordinea cu ocazia unor evenimente extrem de importante cum ar fi Jocurile Olimpice găzduite de capitala britanică în 2012, vor utiliza aceste dispozitive pentru a localiza din timp "focarele de pericol" şi persoanele cu comportament neobişnuit.

Cercetătorii britanici folosesc rezultatele obţinute cu un an în urmă de o echipă de oameni de ştiinţă din S.U.A. care a încercat să identifice un miros caracteristic, asociat sentimentului fricii. Americanii au colectat mostre din transpiraţia eliberată în zona subsuorilor a 20 de paraşutişti aflaţi la momentul primului salt al carierei. În continuare, un grup de voluntari, fără a li se oferi vreo informaţie în legătură cu experimentul, au fost puşi să miroase mostrele de sudoare prin intermediul unui inhalator, momente în care le-a fost înregistrată activitatea cerebrală. Concluzia studiului a fost că există un miros asociat fricii, iar anumite părţi ale creierului asociate cu sentimentul acesta au reacţionat în prezenţa mirosului asociat acestei trăiri intense.

Britanicii speră să poată folosi aceste observaţii pentru a dezvolta sisteme de securitate care pot detecta feromonul asociat fricii. Provocarea majoră, conform lui Tong Sun, este identificarea şi găsirea caracteristicilor asociate semnăturii chimice specifice fricii umane, în special cea asociată actelor criminale.

 

 

Sursa: aici.
Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.