Emotii in 3DChiar dacă ne place sau nu şi în ciuda dezbaterii din jurul meritelor sale tehnologia 3-D este tehnologia momentului în realizarea filmelor de la Hollywood. Mai nou, s-a descoperit că până şi creierul nostru foloseşte 3 dimensiuni în comunicarea emoţiilor.

 

 

 

 

Potrivit unui nou studiu publicat în Biological Psychiatry, exprimarea de către om a emoţiei se bazează pe trei sisteme distincte: un sistem care orientează atenţia către stările afective ("Mă simt"), un al doilea sistem care clasifică aceste stări în cuvinte ("bine", "prost" etc.), şi un al treilea sistem care se referă la intensitatea răspunsurilor afective ("rău" sau "groaznic"?).

Emoţiile sunt esenţiale pentru experienţa umană. Când suntem fericiţi, trişti, speriaţi sau furioşi, ni se cere deseori să identificăm şi să denumim aceste trăiri. Acest lucru se întâmplă atunci când prietenii ne întreabă cum ne simţim, când vorbim despre relaţiile profesionale sau personale, când medităm şi aşa mai departe.

De fapt, obişnuinţa şi uşurinţa de a spune ceea ce simţim ne poate face să trecem cu vederea cât de importante sunt aceste verbalizări - şi cât de devastatoare poate fi deficienţa acestei capacităţi pentru persoanele cu tulburări clinice, ce variază de la depresia majoră la schizofrenie şi la tulburările din spectrul autist.

Progresele din domeniul ştiinţei creierului au dus la performaţe susţinute în descifrarea circuitelor şi proceselor care stau la baza stărilor de spirit. Unul dintre conducătorii acestui demers, dr. Kevin Ochsner, director al Laboratorului de Neuroştiinţe Cognitive Sociale de la Universitatea Columbia, studiază bazele neuronale ale proceselor sociale, cognitive şi afective.


În acest nou studiu, el şi echipa sa şi-au propus să studieze procesele implicate în formarea propriilor denumiri asupra emoţiei resimţite, mai degrabă decât efectele propriilor denumiri sau stările emoţionale propriu-zise pentru care există deja mai multe studii.

Pentru a realiza acest lucru, ei au recrutat participanţi sănătoşi cărora li s-a scanat creierul în timp ce efectuau o sarcină experimentală care genera denumirea propriei emoţii. Acest efort a permis cercetătorilor să examineze arhitectura neuronală care stă la baza denumirilor emoţiilor.

"Am descoperit că abilitatea respectivă, aparent simplă, este susţinută de trei tipuri diferite de sisteme neuronale, regiuni în mare parte subcorticale care declanşează un răspuns iniţial afectiv, părţi din cortexul prefrontal medial care concentrează conştiinţa noastră pe răspuns şi ajută la generarea de posibile modalităţi de a denumi ceea ce simţim şi o parte a cortexului prefrontal lateral care ne ajută să alegem cele mai bune cuvinte pentru trăirile respective", a spus Ochsner.

"Aceste constatări sugerează faptul ca auto-denumirea emoţiei - aparent simplă - este susţinută de o reţea de regiuni ale creierului care ne conduc împreună de la un eveniment care ne afectează, la cuvintele care fac ca trăirile noastre să fie cunoscute de noi înşine şi de alţii", a adăugat el.

"Ca atare, aceste rezultate au implicaţii importante în înţelegerea naturii vieţii noastre emoţionale de zi cu zi şi a modului în care capacitatea de a înţelege şi de a vorbi despre emoţiile proprii se poate deteriora drastic în rândul populaţiilor clinice."

Dr. John Krystal, editor al Biological Psychiatry, a spus: "Este important ca noi să înţelegem mecanismele care stau la baza absorbţiei în emoţie, a valenţei şi intensităţii emoţiei. Pe termen scurt, aprecierea circuitelor distincte în medierea acestor dimensiuni ale experienţei emoţionale ne ajută să înţelegem modul în care leziunile cerebrale, accidentul vascular cerebral şi tumorile produc diferite tipuri de schimbări ale dispoziţiei. Pe termen lung, aceasta ne pot ajuta să tratăm mai bine tulburările de dispoziţie".

Mai multe informaţii: Satpute, A. et al. The Functional Neural Architecture of Self-Reports of Affective Experience, Biological Psychiatry, Volume 73, Issue 7 (April 1, 2013). doi: 10.1016/j.biopsych.2012.10.001



Traducere de Maricica Botescu după human-emotion-d, cu acordul Phys.org.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.