SinesteziaCunoşti pe cineva care suferă de sinestezie? „Sinestezicii” sunt persoane ale căror căi cognitive s-au „încurcat”, astfel încât aceştia asociază simţuri sau stări mintale aparent neînrudite cu alte simţuri sau experienţe – de exemplu aud culori sau gustă sunete.

 

 

 

 

Poţi învăţa să guşti numere, să miroşi cuvinte sau să auzi culori?

Oamenii de ştiinţă nu sunt siguri ce dă naştere acestui fenomen ciudat şi numeroaselor sale forme, însă o nouă cercetare sugerează că oamenii care experimentează grafema sau sinestezia culorilor (una dintre cele mai comune forme ale tulburării, care face ca literele şi numerele să fie asociate cu anumite nuanţe) ar trebui probabil să-i mulţumească lui Fisher-Price (o companie care produce jucării) pentru experienţele lor senzoriale încâlcite.


Elizabeth Preston explică pe Inkfish:

Cercetătorii Nathan Witthoft şi Jonathan Winawer de la Stanford au descoperit, vorbind cu anumiţi oameni şi fiind contactaţi online de persoane care suferă de sinestezie, un grup de oameni care împărtăşesc un set de asocieri literă-culoare ”uimitor de asemănătoare”. Dintre cei 11 subiecţi, 10 şi-au amintit că avuseseră (sau încă mai aveau) un anumit set de magneţi de frigider cu literele alfabetului, produs în anii 1970 şi 1980.

Coloana cea mai din stânga din imagine (etichetată ”set”) arată adevăratele culori ale jucăriei. Culorile pe care cei 11 subiecţi le-au asociat cu literele alfabetului sunt numerotate de la S1 la S11, în funcţie de cât de asemănătoare erau cu literele magnetice, iar în partea dreaptă se află adevăraţii magneţi.

Subiectul S1 păstrase în minte o replică perfectă a literelor Fisher-Price, după cum afirmă psihologii Nathan Witthoft şi Jonathan Winawer în Psychological Science. Ceilalţi prezentau unele diferenţe, dar erau totuşi destul de aproape de culorile jucăriei, astfel că cercetătorii cred că nu poate fi vorba de o coincidenţă.

 

Sinestezia


Descoperirile se adaugă unui număr tot mai mare de dovezi în sprijinul ipotezei conform căreia asocierile literă-culoare şi alte forme de sinestezie pot fi învăţate sau ”hrănite” de influenţe culturale externe din punct de vedere psihologic. Aceasta este o veche suspiciune din rândul cercetătorilor sinesteziei, deşi mulţi s-au arătat sceptici. ”Prima obiecţie”, scriu Witthoft şi Winawer, ”este aceea că sinestezia e mai degrabă percepţie decât memorie. A doua este aceea că doar învăţatul nu poate explica de ce numai unii oameni dezvoltă sinestezia. În cele din urmă, se poate obiecta şi prin faptul că majoritatea asocierilor sinestezice nu sunt învăţate.”

În secţiunea de discuţii a lucrării lor, Witthoft şi Winawer pledează în mod convingător (şi surprinzător de lucid) pentru recunoaşterea rolului învăţării şi al memoriei în dezvoltarea sinesteziei.


Traducere de Ana Cristina Dumitrache după can-you-learn-to-taste-numbers-smell-words-or-hear-colors.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.