Taxi londonezLondra este un oraş teribil de complicat în ceea ce priveşte deplasarea. Este atât de greu să te descurci în el încât, atunci când şoferii de taxi învaţă în cele din urmă s-o facă, se spune că au Dobândit Cunoaşterea. Dar ce înseamnă asta la nivel cerebral?

 

 

 

Oamenii de ştiinţă susţin că această Cunoaştere chiar modifică creierele şoferilor.

Este ultima dovadă în sprijinul ipotezei că şi creierele adulţilor pot evolua şi pot învăţa lucruri noi. Până în anii 1970 şi 1980, oamenii de ştiinţă credeau că creierele noastre sunt în cea mai mare parte a lor neschimbate după o anumită vârstă şi că neuronii cresc şi formează noi conexiuni doar în timpul unei perioade critice din copilărie. Dar un număr din ce în ce mai mare de dovezi indică faptul că şi adulţii îşi pot "desăvârşi" materia cenuşie.

Tehnologia RMN-ul a arătat mai întâi în 2000 că, în cazul şoferilor de taxi din Londra, hipocampusul era mai mare decât media. Dar exista posibilitatea ca acest lucru să nu fie o relaţie de tip cauză şi efect. Poate că şoferii care puteau trece de antrenamentul de 3-4 ani - ce include memorarea unui labirint de 25000 de străzi din perimetrul de 10 kilometri al Londrei, incluzând mii de atracţii turistice – aveau deja mai multă materie cenuşie şi acesta a fost lucrul care i-a ajutat să ia testele.

Dar acum, neurologul Eleanor Maguire de la Colegiul Universitar din Londra a răspuns la această întrebare primordială comparând şoferii de taxi cu nişte oameni normali şi urmărindu-i timp de patru ani. Şoferii care îşi terminaseră antrenamentul şi care luaseră testele s-au descurcat mai bine la probele de memorie decât aceia care picaseră şi decât grupul de control.

Aceasta înseamnă speranţă pentru adulţii care vor să înveţe să cânte la vioară sau să înveţe cantoneza. Dar poţi fi încrezător doar dacă eşti dispus să depui un efort egal cu cel necesar memorării labirintului străzilor din Londra pentru a-ţi dezvolta noua abilitate.

 

 

Textul reprezintă traducerea articolului Even If You’re Old You Can Learn New Tricks With Really Freaking Hard Work, publicat de io9.com.
Traducerea: Ana Cristina Dumitrache

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.