Fonturile DyslexieInstitutul Naţional de Sănătate estimează că una din cinci persoane din SUA suferă de dislexie, o tulburare de învăţare a creierului care poate face ca cititul să fie frustrant de dificil. În continuare, despre o încercare de a combate simptomele bolii.

 

 

Unul din modurile în care oamenii au încercat să combată simptomele dislexiei este utilizarea unor fonturi ca ”Dyslexie” (ilustrate în imaginea de mai sus), care sunt create special pentru a diminua numărul de erori făcute de dislexici atunci când citesc.

”Dyslexie” a fost creat de Christian Boer, un designer grafic dislexic din Olanda. Fontul încorporează un număr de trăsături tipografice care împiedică creierele dislexicilor să mai rotească, inverseze, răstoarne sau confunde literele în timp ce aceştia citesc.

Să luăm, de exemplu, literele ”p”, ”b” şi ”d”, ilustrate în imaginea de mai sus a lui Boer. În cazul multor fonturi, aceste litere seamănă foarte mult, astfel încât, prin rotire şi răsturnare, ele pot fi mai mult sau mai puţin interschimbabile.

În cazul fontului lui Boer, grosimea fiecărei litere este mărită, oferindu-i astfel o ”greutate” care indică orientarea normală. Observaţi de asemenea că spaţiul din interiorul fiecărei litere (ceea ce în tipografie numim ”sfera” sau ”bucla” unui caracter) este modelat într-un mod puţin diferit faţă de cel al celorlalte două. Poate că aceste subtile indicaţii tipografice nu par mare lucru, însă ele ajută într-o mare măsură creierul să recunoască locul fiecărei litere, atunci când ele apar în cuvinte şi propoziţii.

Învaţă mai mult despre design-ul acestui font (vezi inclusiv o prezentare ce compară diferite caractere din ”Dyslexie” cu unele aparţinând altor fonturi) în acest articol al lui Jennifer Nalewicki de la ”Scientific American”:  http://www.scientificamerican.com/article.cfm?id=new-font-helps-dyslexics-read.

Poţi chiar să testezi şi tu ”Dyslexie” citind această versiune a articolului lui Nalewicki:  http://www.scientificamerican.com/media/inline/partner/new-font-helps-dyslexics-read.pdf.


 

Textul reprezintă traducerea articolului Check out "Dyslexie," a new font that helps dyslexics read with ease, publicat de io9.com.
Traducerea: Ana Cristina Dumitrache

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.