CorneeO licărire într-un ochi ar putea deveni curând suficientă pentru a diagnostica efectele asupra nervilor asociate diabetului zaharat. Descoperiri recente arată că pe baza evaluărilor neinvazive ale corneei unui pacient se poate diagnostica nivelul leziunilor nervoase.

 

 

 

Până la 50% dintre persoanele cu diabet zaharat suferă leziuni nervoase, care, în cazuri extreme, duc la pierderea senzitivităţii membrelor, determinând necesitatea amputării.

Gradul de afectare a fibrelor nervoase este în mod tipic evaluat prin intermediul testelor invazive, inclusiv biopsii nervoase şi de ţesut. Actualmente, Nathan Efron la Universitatea de Tehnologie din Queensland din Brisbane, Australia şi colegii săi au dezvoltat o alternativă non-invazivă. Diabetul afectează nervii periferici, dar Efron a suspectat faptul că acesta ar putea lăsa, de asemenea, o semnătură în cornee – cel mai dens inervat ţesut din organism. El a demonstrat acest lucru până în prezent,  cu ajutorul unui microscop confocal cornean: în medie, corneea la persoanele diabetice cu leziuni ale nervilor are o densitate mai mică de fibre nervoase, iar nervii sunt mai scurţi decât la persoanele sănătoase.



"Înfometarea" nervilor

Nervii periferici îşi pierd funcţia în cazul persoanelor cu diabet zaharat, deoarece excesul de glucoza din sânge reduce fluxul sanguin la nivelul membrelor superioare şi inferioare. "Privezi fibrele nervoase de  oxigen nutritiv", spune Efron.

Iniţial, s-a crezut faptul că diabetul afectează numai aceşti nervi periferici. Deci, descoperirea faptului că nervii cranieni - cum ar fi cei care alimentează ochiul – degenerează de asemenea, a reprezentat o surpriză, spune Efron.

Echipa lui Efron a creat acum un test clinic pe baza constatărilor. Un membru al echipei, Rayaz Malik, de la Universitatea din Manchester, Marea Britanie, a dezvoltat un soft care compară imaginile corneei centrale, cu acelea preluate de la diabetici cu grade variate de afectare nervoasă. Conform celor spuse de Efron, testul este actualmente utilizat în mai multe spitale.

„Este o idee foarte interesantă”, susţine Hugh Taylor, de la Universitatea din Melbourne, Australia. Cu ajutorul microscoapelor puternice, „ochiul poate fi utilizat ca o fereastră fantastică, spre sănătatea corpului.
Dar acesta susţine că înainte ca testul să fie larg utilizat, rezultatele sale necesită comparaţie cu măsurile stabilite, precum biopsiile,  pentru a asigura acurateţea acestora.

Echipa a prezentat o lucrare pe acest subiect la Congresul Academiei Asia Pacific de Oftalmologie din Sidney, Australia, în cursul acestei săptămâni.

 

 

 

Textul reprezintă traducerea şi adaptarea acestui articol. Reed Business Information Ltd şi New Scientist nu îşi asumă nicio răspundere pentru traducerea efectuată, Scientia fiind sigura entitate responsabilă în această privinţă.
Traducere realizată de Ecaterina Pavel.

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.