În presă au apărut recent diverse articole alarmiste despre o nouă posibilă pandemie, asemănătoare celei generate de virusul SARS-CoV-2, provocată de metapneumorirusul uman.
Dar natura în general ușoară a bolii provocate de metapneumovirusul uman (hMPV), detectarea anticorpilor care reflectă expunerea și imunitatea în populație, combinate cu lipsa unei pandemii cauzate de hMPV, sugerează că nu există motive de alarmă.

La cinci ani de la primele știri despre COVID, rapoarte recente despre un virus respirator obscur din China pot, în mod justificat, să ridice îngrijorări. Autoritățile chineze au emis pentru prima dată avertismente despre metapneumovirusul uman (hMPV) în 2023, dar informațiile din mass-media indică faptul că numărul de cazuri ar putea crește din nou în sezonul de iarnă din China.

Pentru majoritatea oamenilor, hMPV va provoca simptome similare unei răceli sau gripei. În cazuri rare, hMPV poate duce la infecții severe. Totuși, este puțin probabil să provoace următoarea pandemie.

Ce este metapneumovirusul - hMPV?

hMPV a fost descoperit pentru prima dată în 2001 de către oameni de știință din Olanda la un grup de copii la care testele pentru alte virusuri respiratorii cunoscute au fost negative. 

Cu toate acestea, probabil a existat cu mult înainte. Verificarea mostrelor din anii '50 a demonstrat prezența de anticorpi împotriva acestui virus, sugerând că infecțiile au fost comune de cel puțin câteva decenii. Studiile ulterioare au descoperit hMPV în aproape toate regiunile lumii.

Datele din Australia, înainte de pandemia de COVID-19, au arătat că hMPV era al treilea cel mai comun virus detectat la adulți și copii cu infecții respiratorii. La adulți, cele mai comune erau gripa și virusul sincițial respirator (RSV), iar la copii, RSV și paragripa.

Similar gripei, hMPV reprezintă o boală mai serioasă pentru copii și vârstnici.

Studiile sugerează că majoritatea copiilor sunt expuși de mici la acest virus, iar până la vârsta de cinci ani majoritatea au anticorpi care indică o infecție anterioară. În general, acest lucru reduce severitatea infecțiilor ulterioare la copiii mai mari și adulți.

La copiii mici, hMPV cauzează cel mai frecvent infecții ale tractului respirator superior, cu simptome precum nasul înfundat, durerea în gât, febra și infecții ale urechii. Aceste simptome dispar de obicei în câteva zile până la o săptămână la copii și în 1–2 săptămâni la adulți.

Deși cele mai multe infecții cu hMPV sunt relativ ușoare, virusul poate provoca boli mai severe la persoanele cu afecțiuni medicale subiacente, precum bolile de inimă

Complicațiile pot include pneumonia, cu simptome precum dificultăți de respirație, febră și respirație șuierătoare

hMPV poate, de asemenea, agrava bolile pulmonare preexistente, cum ar fi astmul sau emfizemul. În plus, infecția poate fi gravă pentru persoanele cu un sistem imunitar slăbit, în special cele care au suferit un transplant de măduvă osoasă sau de plămâni.

Totuși, natura în general ușoară a bolii, detectarea pe scară largă a anticorpilor care reflectă expunerea și imunitatea în populație, combinate cu lipsa unei pandemii majore cunoscute cauzate de hMPV, sugerează că nu există motive de alarmă.

Există vaccinuri sau tratamente?

Se presupune că hMPV este transmis prin contact cu secrețiile respiratorii, fie prin aer, fie pe suprafețe contaminate. Prin urmare, măsurile de igienă personală și evitarea contactului apropiat cu alte persoane în timpul bolii ar trebui să reducă riscul de transmitere.

hMPV este o rudă îndepărtată a hMPV , pentru care au devenit recent disponibile produse imunologice, inclusiv vaccinuri și anticorpi monoclonali. Acest lucru a dus la speranța că produse similare ar putea fi dezvoltate pentru hMPV, iar Moderna a început recent teste pentru un vaccin mRNA împotriva hMPV.

Nu există tratamente care să fi demonstrat clar eficiență. Totuși, pentru pacienții grav bolnavi, anumite antivirale ar putea oferi unele beneficii.

De ce auzim acum atât de multe rapoarte despre virusuri respiratorii?

De la pandemia de COVID, tiparul multor infecții respiratorii s-a schimbat. De exemplu, în Australia sezoanele de gripă au început mai devreme (atingând vârful în iunie-iulie, în loc de august-septembrie).

Multe țări raportează un număr crescut de cazuri de tuse convulsivă (pertussis). 

În China, au fost raportate cazuri crescute de mycoplasma (o cauză bacteriană a pneumoniei), precum și de gripă și hMPV.

Există mulți factori care ar putea fi responsabili pentru schimbarea epidemiologiei agenților patogeni respiratori. Aceștia includ întreruperea transmiterii virusurilor respiratorii din cauza măsurilor de sănătate publică luate în timpul pandemiei de COVID, factori de mediu, precum schimbările climatice, și, pentru unele boli, modificări ale acoperirii vaccinale post-pandemie. 

De asemenea, poate fi vorba despre variațiile obișnuite ale infecțiilor respiratorii – de exemplu, epidemiile de pertussis sunt cunoscute a apărea la fiecare 3–4 ani.

Traducere și adaptare după hMPV may be spreading in China. Here’s what to know about this virus – and why it’s not cause for alarm
Autorul, Allen Cheng, este profesor de boli infecțioase la Monash University, Australia.
Credit imagine: depositphotos.com

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.