În perioada 01-20 decembrie, îi rugăm pe cititori să sprijine site-ul printr-o DONAȚIE.


Clic pe imagine pentru o rezoluție superioară

Secreția de insulină scade noaptea datorită ritmului circadian, spun experții, care avertizează că a consuma mai mult de 45% din aportul caloric după ora 17.00 modifică nivelurile de glucoză, cu consecințe serioase pentru sănătate.

Oamenii de știință au spus întotdeauna că o cină ușoară și timpurie este mai bună pentru sănătate. Acum, un studiu realizat de Universitat Oberta de Catalunya (UOC) și Universitatea Columbia furnizează baza științifică pentru acest argument.

Potrivit studiului, publicat în revista Nutrition & Diabetes, consumul a mai mult de 45% din aportul caloric zilnic după ora 17.00 este asociat cu o creștere a nivelului de glucoză, cu consecințele nocive asupra sănătății, indiferent de greutatea și grăsimea corporală a individului, informează 360medical.ro.

Pe timp de noapte, capacitatea organismului de a metaboliza glucoza este redusă, de aceea cea mai mare parte a aportului caloric ar trebui să provină din micul-dejun și prânz, și nu din cină.

Studiul a fost realizat la Centrul Medical Irving al Universității Columbia din New York și a fost condus de dr. Diana Díaz Rizzolo, cercetător postdoctoral și membru al Facultății de Științe ale Sănătății din cadrul UOC.

„Menținerea unor niveluri ridicate de glucoză pe perioade lungi poate avea implicații, inclusiv un risc mai mare de evoluție către diabetul zaharat de tip 2, o creștere a riscului cardiovascular din cauza daunelor pe care nivelurile ridicate de glucoză le produc vaselor de sânge și o inflamație cronică crescută, care agravează efectele nocive cardiovasculare și metabolice”, a declarat dr. Díaz Rizzolo într-un comunicat al UOC.

Experții credeau până acum că principala consecință a cinei târzii este creșterea în greutate. Acest lucru a fost asociat cu faptul că oamenii tind să facă alegeri alimentare mai proaste pe timp de noapte, cum ar fi consumarea mai multor alimente ultraprocesate, deoarece hormonii care reglează foamea și sațietatea sunt modificați atunci când aceștia nu mănâncă în timpul zilei.

Importanța studiului constă în faptul că acesta arată că momentul din zi în care se iau mesele poate avea un impact asupra metabolismului glucozei, indiferent de cantitatea de calorii consumate pe parcursul zilei și de greutatea și grăsimea corporală a individului.

Mâncatul târziu versus mâncatul devreme

Studiul a inclus 26 de participanți cu vârste cuprinse între 50 și 70 de ani care erau supraponderali sau obezi și aveau prediabet sau diabet zaharat de tip 2. Au fost comparate nivelurile de toleranță la glucoză ale participanților, iar aceștia au fost împărțiți în două grupuri: cei care mâncau devreme, consumând majoritatea caloriilor zilnice până seara, și cei care consumau 45% sau mai mult din calorii după ora 17.00.

Cele două grupuri au consumat aceeași cantitate de calorii și aceleași alimente în timpul zilei, dar au făcut-o la ore diferite. Participanții au folosit o aplicație mobilă pentru a-și înregistra mesele în timp real.

Principala concluzie a studiului este că cei care mâncau târziu aveau o toleranță mai slabă la glucoză, indiferent de greutate sau de alimentele consumate. De asemenea, s-a constatat că aceștia aveau tendința să mănânce cantități mai mari de carbohidrați și grăsimi în timpul serii.

Potrivit dr. Díaz Rizzolo, care este expert în probleme legate de obezitate, diabet și îmbătrânire capacitatea organismului de a metaboliza glucoza este limitată noaptea, deoarece secreția de insulină este redusă, iar sensibilitatea celulelor umane la acest hormon scade din cauza ritmului circadian, care este determinat de un ceas central din creier ce este coordonat cu orele din zi și din noapte”.

Importanța de a mânca la momentul potrivit

Studiul conține o constatare importantă în ceea ce privește implicațiile sale pentru sănătate și momentul din zi în care oamenii mănâncă.

„Până acum, deciziile personale în domeniul nutriției s-au bazat pe două întrebări principale: cât de mult mâncăm și ce alimente să alegem. Odată cu acest studiu, un nou factor în sănătatea cardiometabolică începe să devină din ce în ce mai important: momentul în care mâncăm, a precizat dr. Díaz Rizzolo.

Având în vedere rezultatele studiului și considerându-le cu precauția cuvenită, deoarece vor fi necesare cercetări suplimentare pentru o mai bună înțelegere a subiectului, cercetătorii recomandă ca alimentele să fie consumate în principal în timpul zilei și ca „cele mai mari niveluri de aport caloric în timpul zilei să fie la micul dejun și la prânz, în loc de la ora ceaiului și la cină”.

Dr. Díaz Rizzolo recomandă, de asemenea, evitarea consumului de produse ultraprocesate, fast-food și alimente bogate în carbohidrați, în special noaptea.

Preluare de pe 360medical.ro, cu acordul editorului.

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.