Ca în cazul multor alte substanțe, resveratrolul este vândut ca pastilă-minune, dar o recentă meta-analiză arată că nu are nicio eficiență, neexistând diferențe semnificative între administrarea de resveratrol și o substanță placebo.

Suplimentele alimentare și produsele de îngrijire a pielii pe bază de resveratrol sunt prezente peste tot, promițând prevenirea ridurilor, reducerea inflamației, încetinirea îmbătrânirii și extinderea duratei de viață.

În plus, ipoteza era că resveratrolul are un impact pozitiv asupra sănătății metabolice, reducând riscul de obezitate, îmbunătățind controlul glicemiei și reducând nivelul de lipide din sânge.

Resveratrolul este un compus organic ce face parte din categoria fitoalexinelor, fiind și un polifenol.
Resveratrolul este biosintetizat de diferite plante, în special de fructele în culori închise (struguri negri, afine, mure, zmeură etc.). 
Este produs în plante ca urmare a apariției leziunilor sau ca urmare a infecției cu patogeni, precum bacterii sau fungi.

Ipoteza legăturii dintre resveratrol și sănătatea metabolică s-a bazat pe trei concepte:
1. biodisponibilitatea resveratrolului (biodisponibilitatea reprezintă raportul dintre cantitatea de substanță activă și viteza cu care aceasta este absorbită în organism, ajunge la locul de acțiune și își manifestă efectul biologic).
2. resveratrolul activează sirtuinele.
3. activarea sirtuinelor mediază efectele benefice ale restricției calorice.

Sirtuinele sunt o clasă de enzime despre care se crede că au un rol important în efectele pozitive (sănătate și longevitate) ale restricției calorice, efecte care includ reducerea stresului oxidativ și a inflamației cronice sistemice.

Meta-analiza menționată arată următoarele (bazându-se pe 5 studii, cu 491 de participanți):
1. nivelul de trigliceride și de colesterol a fost la fel în cazul utilizării de resveratrol și placebo.
2. nivelul hemoglobinei glicozilate (HbA1c), care indică nivelul de glicemie, și al enzimelor AST și ALT din ficat - nicio diferență semnificativă între resveratrol și placebo.
3. ușoară creștere a IMC în cazul participanților care au utilizat resveratrol.

Per total, niciun efect pozitiv al utilizării de resveratrol...

Sursa: Failure of resveratrol to improve metabolic health  
Imagine: depositphotos.com

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.