Un studiu realizat în Coreea a arătat că foștii fumători care utilizează țigări electronice sau dispozitive de vapat sunt semnificativ mai predispuși să dezvolte sau să moară de cancer pulmonar în comparație cu cei care nu utilizează aceste dispozitive după ce renunță la fumat. Mai mult decât atât, practica înlocuirii tutunului clasic cu dispozitive electronice sau de încălzire a tutunului ar putea afecta inclusiv programele de screening pentru cancerul pulmonar.

Această cercetare, prezentată la Conferința Internațională ATS 2024, a arătat că riscul este mai pronunțat în rândul persoanelor cu risc ridicat care îndeplinesc criteriile de screening pentru cancerul pulmonar. Studiul subliniază că, deși țigările electronice sunt percepute ca o alternativă mai sigură la fumatul convențional, ele prezintă încă riscuri semnificative pentru sănătate, inclusiv riscul de toxicitate pulmonară și cancer din cauza prezenței compușilor cancerigeni.

Studiul a analizat datele de la peste patru milioane de participanți din Programul Național de Screening pentru Sănătate din Coreea, clasificându-i în funcție de istoricul fumatului și utilizarea țigărilor electronice.

Rezultatele au arătat că foștii fumători care au renunțat de cel puțin cinci ani și au utilizat țigări electronice aveau un risc de 2,7 ori mai mare de a muri de cancer pulmonar, în timp ce cei care au renunțat de mai puțin de cinci ani aveau un risc de 1,2 ori mai mare de a dezvolta cancer pulmonar și un risc de 1,7 ori mai mare de a muri de cancer pulmonar dacă utilizau țigări electronice.

Analiza subgrupurilor a evidențiat riscuri crescute în rândul celor eligibili pentru screeningul cancerului pulmonar, în special în rândul foștilor fumători care au renunțat de cel puțin cinci ani, dar au utilizat țigări electronice, arătând un risc de 1,7 ori mai mare de a dezvolta cancer pulmonar și un risc de 4,5 ori mai mare de deces din cauza cancerului pulmonar.

Articol preluat de pe RaportulDeGardă, publicat sub licența Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Imagine: Pixabay

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.