Într-un studiu ale cărui rezultate au fost făcute publice recent, cercetătorii au arătat că o terapie scurtă cu medicamente antidiabetice ce conţin pioglitazonă pot preveni efectele pe termen lung asupra urmaşilor unor mame obeze. Detalii, în cele ce urmează.

 

 

 

 

Studiul a fost prezentat pe 11 februarie 2012 la întâlnirea anuală a Reuniunii Societăţii pentru medicină materno-fetală din Dallas, Texas. Studiul, intitulat Terapia cu pioglitazonă asupra puilor expuşi la obezitate maternă, este primul pas în îndeplinirea obiectivului pe termen lung de prevenire a sindromului metabolic şi a obezităţii la copii cu mame supraponderale. Datele propun un rol potenţial pentru medicamentele care activează receptorii activaţi prin proliferatorii peroxizomilor – în prevenirea sindromului metabolic la adulţii care au avut mame supraponderale.

 

 



"Obezitatea în copilărie, care este în creştere, îi predispune pe copii la boli pe tot parcursul vieţii, cum ar fi diabetul, nivelul ridicat de lipide, hipertensiune arterială şi boli cardiace", a declarat Egle Bytautiene, doctor în medicină și filozofie, Universitatea Medical Branch, Obstetrică şi Ginecologie, Galveston, Texas şi unul dintre autorii studiului. "O mare parte a obezităţii la copii este programată încă din timpul sarcinii, iar studiul nostru arată că un medicament folosit pentru tratarea diabetului zaharat la adulţi poate preveni efectele pe termen lung ale obezităţii materne asupra copiilor, chiar şi atunci când este utilizat pentru o perioadă scurtă de timp după naştere. "

Bytautiene şi colegii ei au supus şoarecii unei diete bogate în grăsimi timp de trei luni înainte şi în timpul sarcinii. Puii rezultaţi au avut parte de un regim alimentar regulat. Ei au fost selectaţi aleator pentru a primi pioglitazonă sau un placebo. Tratamentul a fost administrat o dată pe zi, de la vârsta de 10 la 12 săptămâni. Imediat înainte şi după perioada de tratament, puii au fost cântăriţi, ţesutul lor adipos visceral a fost evaluat cu ajutorul unei tomografii computerizate, iar sângele a fost recoltat pentru analize mai rapide ale glicemiei şi a trigliceridelor şi, de asemenea, s-au efectuat teste de toleranţă la glucoza intraperitoneală. Rezultatele au arătat că terapia cu pioglitazonă a redus în mod semnificativ creşterea în greutate a corpului. A fost, de asemenea, o mică tendinţă de creştere a ţesutului adipos visceral şi o îmbunătăţire a nivelului de glucoză şi trigliceride.

Acesta este unul dintre primele studii experimentale care au investigat impactul tratamentelor postnatale la puii cu mame supraponderale. Implicaţiile acestuia cu privire la statutul metabolic pe termen lung al puilor sunt imense.


În afară de Bytautiene, la efectuarea studiului au mai participat Arshag Kalanderian, Longo Monica şi George R. Saade, Universitatea Medical Branch, Obstetrica şi Ginecologie, Galveston, Texas; Nicola Abate, Universitatea Medical Branch, Medicină Internă, Galveston, Texas şi Igor Patrikeev şi Massoud Motamedi, Universitatea Medical Branch, Centrul de Inginerie biomedicală, Galveston, Texas.

 




Textul este traducerea articolului anti-diabetic-medication-long-term-effects-maternal, cu acordul editorului.
Traducere: Anamaria Spătaru

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.