Imagine a virusului SARS-CoV-2 obținută cu ajutorul microscopului electronic

Pe măsură ce noua boală respiratorie s-a răspândit pe scară largă începând din ianuarie, medicii - mai întâi în China și apoi în SUA, Italia și Franța - au început să testeze medicamente deja disponibile, care sunt utilizate în alte scopuri și sunt destul de sigure. Acum, la doar trei luni de la începutul pandemiei, primele rezultate ale studiilor clinice - studii structurate pentru a măsura dacă un medicament ajută de fapt pacienții - devin publice. Până în prezent au fost derulate trei astfel de studii, toate implicând medicamente cu proprietăți antivirale.

Pacienții care ajung la terapie intensivă își doresc orice tratament pot primi, iar cererea pentru medicamente va crește imens în SUA. Nu numai că numărul de cazuri confirmate în Statele Unite este acum de peste 35.000, dar în această săptămână de două ori mai mulți vor simți probabil apariția simptomelor tipice precum tuse, febră și dificultăți de respirație.


Până acum, nu a fost aprobat niciun medicament special pentru COVID-19, deci principalul tratament pentru cazurile grave nu constă în medicamente - este oxigenoterapia, ventilatoarele care ajută oamenii să respire și asistența medicală generală. Unii pacienți primesc antibiotice standard.

Multe studii care implică utilizarea unor medicamente sunt încă în desfășurare, testând beneficiile a diverse substanțe, de la vitamina C la medicina tradițională chinezească. O listă a studiilor întocmită de CellTrials.org, o firmă de consultață, a constatat că medicii au înregistrat peste 250 de studii referitoare COVID-19, în mare parte în China, și caută să recruteze 26.000 de pacienți. Ar mai putea trece încă o lună înainte ca alte studii importante, cum ar fi câteva care implică antiviralul experimental remdesivir, produs de compania americană Gilead, să fie gată să ne informeze despre vreo descoperire.


Iată ce știim despre studiile publicate până acum.

Clorochina sau hidroxiclorochina

De unde interesul: Președintele SUA, Donald Trump, a lăudat medicamentul folosit pentru malarie, spunând că s-a arătat foarte promițător („tremendous promise”) în lupta cu COVID-19. „Cred că va fi foarte interesant”, a spus.

Raportul: Hydroxychloroquine and azithromycin as a treatment of COVID-19: results of an openlabel non-randomized clinical trial

Datele: Spre începutul lunii martie, medicii francezi de la IHU-Méditerranée Infection din Marsilia, Franța, au tratat pacienți cu COVID-19 folosind hidroxiclorochină, o versiune a clorochinei, medicamentul folosit de 90 de ani pentru tratarea malariei. Le-au administrat celor 26 de pacienți 200 de miligrame de hidroxiclorochină de trei ori pe zi, timp de 10 zile, iar unii au primit și antibioticul azitromicină. În raportul medicilor, s-a constatat că pacienții tratați au avut mai puțini viruși în sistem după șase zile decât alți pacienți dintr-un centru diferit, care nu au primit tratamentul. Concluziile studiului nu sunt ferme, deoarece au fost implicați puțini pacienți, iar studiul nu a fost proiectat riguros, însă clorochina a fost încercată și în China, iar zvonurile spun că ar fi avut succes.

Funcționează așadar medicamentul? Cercetătorii spun că nu există sufieciente dovezi pentru a decide. „Rapoartele neverificate pot fi adevărate, dar ele rămân neverificate”, a declarat Anthony Fauci, șeful Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase din SUA, în timpul unui briefing la Casa Albă. „Nu a fost făcut într-un studiu clinic controlat. Deci nu putem face nicio declarație definitivă în acest sens”.

În absența altor opțiuni, guvernatorul Andrew Cuomo din New York a declarat că statul său, acum un epicentru global al COVID-19, a obținut 70.000 de doze de hidroxiclorochină și 750.000 de doze de clorochină, precum și azitromicină (numită și Zithromax). „Studiul va începe marți”, a spus Cuomo în weekend. „Există o bază bună pentru a crede că ar putea funcționa”.

Clorochina are riscuri, deoarece poate afecta ritmul cardiac. Nimeni nu ar trebui să o ia fără rețetă.


  Favipiravir

De unde interesul: Reportajele de la știri de săptămână trecută au afirmat că oficialii chinezi au lăudat acest medicament antiviral fabricat în Japonia ca fiind „în mod clar eficient”.

Raportul: Favipiravir versus Arbidol for COVID-19: A Randomized Clinical Trial

Datele: În timp ce favipiravir, un antiviral produs de Toyama Chemical, a generat titluri ce inspirau speranță, raportul medicilor de la Universitatea Wuhan din China conține afirmații mai modeste. Aceștia au organizat un studiu cu 240 de pacienți „obișnuiți” (adică aveau pneumonie, dar nu făceau parte din cele mai grave cazuri) din provincia Hubei. Jumătate au primit favoripiravir și jumătate au primit umifenovir (sau Arbidol), un antiviral utilizat în Rusia, și au fost urmăriți pentru a vedea ce grup se recuperează mai rapid. Medicii au descoperit că febra și tusea pacienților au dispărut mai repede la favoripiravir, dar un număr similar din fiecare grup a ajuns să aibă nevoie de oxigen sau de ventilator. Pe baza acestor descoperiri, au ajuns la concluzia că favoripiravirul este „preferatul” din cele două medicamente.

Favipiravir, cunoscut sub numele comercial Avigan în Japonia, împiedică virușii de la a-și copia materialul genetic. A fost descoperit inițial în timpul căutării de medicamente pentru tratarea gripei.


  Lopinavir și ritonavir

Interesul: Medicii s-au uitat în „dulapul” medicamentelor anti-HIV avansate, în speranța unui succes rapid.

Raportul: A Trial of Lopinavir–Ritonavir in Adults Hospitalized with Severe Covid-19

Datele: Acesta este cel mai mare, cel mai bine organizat studiu al unui tratament pentru Covid-19 pe care îl avem deocamdată, dar nu s-a găsit niciun beneficiu. În ianuarie, medici din China au ales la întâmplare 199 de pacienți cu pneumonie fie pentru a primi medicamentele de HIV lopinavir și ritonavir de două ori pe zi timp de două săptămâni, fie pentru a primi doar îngrijiri standard. Apoi au urmărit pentru a vedea cine s-a făcut mai bine sau a fost externat din spital. Din păcate, nu a fost observat niciun beneficiu în urma tratamentului. Aproape 20% dintre pacienți au murit. Echipa se întreabă dacă această combinație de medicamente, vândută în SUA de către AbbVie pentru tratarea HIV-ului, s-ar putea totuși dovedi benefică pentru pacienții mai puțin bolnavi.

Medicamentul de bază aici este lopinavir, un inhibitor de protează, care s-a dovedit în testele de laborator și pe animale eficace împotriva coronavirusului sindromului respirator din Orientul Mijlociu (în engleză MERS). Ritonavir acționează pentru a potența primul medicament în organism.

Traducere de Vladimir Lazăr după TechnologyReview

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.