O echipă de cercetători a studiat modul în care temperatura și umiditatea afectează transmiterea virusului SARS-CoV-2, care produce boala COVID-19. Aceștia au descoperit că o creștere de 1 grad Celsius și 1% a umidității relative scad substanțial capacitatea de transmitere a virusului. Aceste rezultate sunt similare cu cele privind evoluția răspândirii virusului gripei sezoniere, care se reduce odată cu încălzirea vremii.

Studiul a inclus, printre altele, 100 de orașe din China care au avut mai mult de 40 de cazuri în perioada 21 - 23 ianuarie 2020; studiul s-a desfășurat într-o perioadă în care virusul s-a răspândit fără nicio opreliște, dat fiind că abia pe 24 ianuarie au început autoritățile chineze să implementeze măsuri de blocare a răspândirii infecției.

Orașele din nordul Chinei, cu temperatură și umiditate mai scăzute, au avut rate ale transmisiei mai mari decât orașele din sud.

O altă concluzie a studiului este următoarea: în prima fază a focarelor, țările cu temperaturi și umiditate mai reduse, cum sunt Coreea de Sud, Japonia și Iran, au avut focare mai extinse decât țări mai calde și mai umede, precum Singapore, Malaezia și Tailanda.

Pe de altă parte, studiul a arătat că în 14 țări cu mai mult de 20 de cazuri zilnice monitorizate în perioada 8 - 29 februarie 2020, rapiditatea răspândirii virusului este corelată cu evoluția temperaturii și a umidității.

Lumina ultravioletă de la Soare s-a dovedit eficientă în uciderea unor tulpini din familia coronavirus, ca SARS și MERS, dar, pentru moment, nu există niciun studiu care să arate același lucru în ce privește SARS-CoV-2.

Trebuie amintit că transmiterea virusurilor poate fi afectată de mai mulți factori: densitatea populației, calitatea serviciilor medicale, măsurile de protecție impuse de guvern, temperatura, umiditatea etc.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.