Bacterii Chlamydia trachomatis (în maro)

În urmă cu câteva zile am publicat o ştire despre rezultatele excelente în testarea unor noi tratamente împotriva Ebola, o boală cumplită care a făcut ravagii în câteva zone din Africa. Noi ştiri interesante vin din domeniul medical: un studiu pe oameni, în faza I, a arătat că un nou vaccin împotriva clamidiozei este sigur și declanșează un răspuns imunitar împotriva bacteriilor care provoacă boala.

Clamidioza este o boală cauzată de infectarea cu bacteria Chlamydia trachomatis, care este o specie de bacterie din genul Chlamydia. Chlamydia trachomatis este bacteria cea mai transmisă prin contact sexual neprotejat. În prezent sunt circa 131 de milioane de noi infecții cu bacteria cauzatoare a clamidiozei în fiecare an în întreaga lume. Chlamydia trachomatis este o bacterie ce are caracteristici specifice atât bacteriilor, cât și virusurilor. Nu poate fi multiplicată în medii artificiale de cultură, întrucât este dependentă de energia celulelor-gazdă.


Echipa care a produs vaccinului, după ce studiul inițial a fost un succes (35 de femei între 19 și 45 de ani au fost vaccinate, toate demonstrând un răspuns imunitar împotriva bacteriei ce provoacă clamidioza), plănuiește un studiu cu un număr mai mare de persoane pentru a afla dacă rezultatele iniţiale se confirmă.

Cercetătorii de la Imperial College London au folosit un vaccin care a fost deja testat la animale, precum șoareci, porcușori de guineea și primate. Medicamentul, cunoscut sub numele de CTH522, constă, în esență, într-o versiune creată de om a unei proteine ​​care se găsește în bacteria Chlamydia trachomatis și care determină sistemul imunitar să reacționeze la prezența acestor bacterii. Echipa a combinat proteina cu adjuvanți, adică substanțe chimice care stimulează răspunsul sistemului imunitar.

Unii voluntari au raportat unele efecte secundare, cum ar fi durere în zona injecției, febra sau cefaleea.

Este încă devreme pentru a spune dacă vaccinul este într-adevăr eficient și va fi folosit la scară largă, dat fiind că numărul de persoane pe care a fost folosit este mic. În faza a doua a studiului clinic, echipa de cercetători va putea determina doza eficientă pentru pacienți. Dacă lucrurile merg conform planului, cercetătorii intenționează să dezvolte un program de administrare care să se potrivească cu cel al vaccinului HPV.

 

 

— — —

Proteinele sunt mașinării moleculare remarcabile: digeră alimentele, activează neuronii, susţin sistemul imunitar și multe altele. Aşa cum aţi văzut în articolul de faţă, proteinele au rol important în crearea de vaccinuri.

Ce s-ar întâmpla dacă am putea proiecta noi proteine, cu funcții niciodată văzute în natură? Cercetătorul David Baker împărtășește modul în care echipa sa de la Institute for Protein Design creează proteine de la zero - și arată cum ne-ar putea ajuta să găsim soluţii pentru cinci provocări majore cu care se confruntă umanitatea:
1. vaccinul universal împotriva gripei;
2. noi tratamente prin crearea de noi aminoacizi (există doar 20 de aminoacizi în corpul uman);
3. livrarea precisă a medicaţiei în organism, în locul în care este necesară;
4. medicaţie inteligentă, care se adaptează în interiorul organismului
5. materiale de generaţie nouă
.

 

Cinci probleme pe care le-am rezolva dacă am crea noi proteine

 

 



Sursa: New Scientist / Chlamydia vaccine shown to be safe in first test in people, de Jessica Hamzelou

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.