Reprezentanți ai comunității vin să viziteze o familie din periferia Beni pentru a informa despre Ebola

În cadrul unui studiu clinic în Republica Democrată Congo au fost testate noi medicamente împotriva Ebola, cu rezultate excelente.

Eforturile cercetătorilor de a identifica soluții eficiente în lupta împotriva Ebola au dat în fine rezultate, două tratamente experimentale funcționând atât de bine, încât acum vor fi oferite tuturor pacienților din Republica Democrată Congo. Noile terapii au vindecat circa 90% din pacienții infectați recent. Progresele efectuate dau speranțe că epidemia de Ebola din estul Congo va fi în curând eliminată, iar noile focare vor fi stinse mai ușor. Unul dintre cele două medicamente noi testate a redus rata mortalității la 6%.

Într-un mediu haotic și violent, precum cel din Congo, oameni de știință și medici din Republica Democrată Congo au efectuat un studiu clinic cu noi medicamente pentru a încerca să combată o epidemie de Ebola care durează de circa un an. Luni, reprezentanți ai Organizației Mondiale a Sănătății și ai Institutului Național de Sănătate au anunțat că două dintre tratamentele experimentale par să crească dramatic ratele de supraviețuire.

În timp ce un alt vaccin experimental fusese dovedit eficient în a proteja oamenii de la a contacta Ebola, noile tratamente sunt eficiente în vindecarea celor care au fost deja infectați.

 




Cât de înspăimântătoare e Ebola

Noile progrese ar trebui să diminueze mult aura de teroare care înconjoară Ebola, un virus care care se manifestă prin afecțiuni hemoragice severe și a cărui reputație a fost modelată de mortalitatea și incurabilitatea sa. De la descoperirea sa acum 40 de ani, virusul a bântuit Africa. Până acum, mulți credeau că oricine se infectează cu Ebola este sortit să moară singur printre străini îmbrăcați în costume ca de astronaut și să fie înmormântat fără ceremonie, într-o pungă.

Teama de virus și neîncrederea în lucrătorii din domeniul medical au reprezentat obstacole majore în combaterea răspândirii Ebola în estul Congo, unde familiile îngrozite adesea își ascund bolnavii și chiar atacă echipele de intervenție medicale.


Cum a fost efectuat studiul clinic. Cum funcționează tratamentele

Începând din noiembrie anul trecut, pacienții din patru centre de tratament din estul țării, unde epidemia de Ebola este face ravagii, au fost repartizați la întâmplare pentru a primi una dintre cele patru terapii testate - fie un medicament antiviral numit „remdesivir”, fie unul dintre cele trei medicamente care utilizează anticorpi monoclonali.

Oamenii de știință au creat proteine ​​mari, în formă de Y, pentru a recunoaște formele specifice ale bacteriilor și virusurilor invadatoare și, apoi, a folosi celulele imune pentru a ataca acești agenți patogeni.

Unul dintre acestea, un medicament numit ZMapp, este considerat standardul de îngrijire în timpul focarelor de Ebola. Acesta a fost testat și folosit în timpul devastatoarei epidemii de Ebola din vestul Africii în 2014.

Datele preliminare privitoare la primii 681 de pacienți (dintr-un 725 planificat) care au primit alte tratamente au arătat rezultate atât de bune, încât studiul  care administrează ZMapp a fost oprit.

Pacienții care au primit Zmapp în cele patru centre de studiu au prezentat o rată totală de mortalitate de 49 la sută. Ratele mortalității sunt mai mari de 75% pentru persoanele infectate care nu solicită nicio formă de tratament.

Cocktailul de anticorpi monoclonali produs de o companie numită Regeneron Pharmaceuticals a avut cel mai mare impact asupra scăderii ratelor de deces, până la 29 la sută, în timp ce anticorpi monoclonali produși de NIAID, numit mAb114, a dus la o rată a mortalității de 34 la sută.

Rezultatele au fost cele mai bune au fost obținute în cazul pacienților care au primit tratament la scurt timp după ce s-au îmbolnăvit - ratele de deces au scăzut la 11 la sută cu mAb114 și 6 la sută cu medicamentul Regeneron, comparativ cu 24 la sută cu ZMapp și 33 la sută cu Remdesivir.

Medicamentele bazate pe anticorpi monoclonali au devenit un element principal al medicinei moderne, fiind eficiente în cazul unei largi plaje de boli, de la cancer la lupus. Însă este nevoie de mulți ani de muncă pentru a le crea.

Zmapp, de exemplu, a fost dezvoltat prin infectarea șoarecilor cu Ebola și apoi colectarea anticorpilor produși de șoareci împotriva virusului. Acești anticorpi au trebuit apoi să fie apoi modificați, pentru a fi similari anticorpilor umani și a nu provoca o reacție imună.

Ebola se infiltrează în celulele victimelor sale folosind proteine ​​de pe corpul virusului. Prin urmare, cercetătorii au selectat anticorpi care se pot conecta la aceste proteine. Blocându-i-se accesul, virusul nu se poate reproduce și răspândi. În comparație cu alte virusuri, virusul Ebola este mare și are capacitatea de a-și schimba forma, ceea ce îngreunează sarcina unui anticorp de a bloca infecția. Acesta este motivul pentru care o abordare tip „cocktail” a fost favorizată, cum este produsul Regeneron - o combinație de trei anticorpi monoclonali generați mai întâi la șoareci.

O soluție și mai bună ar fi extragerea de ser de la supraviețuitori și recoltarea ADN-ului din globulele albe din sânge care fac anticorpi. Acest lucru ar oferi un set de instrucțiuni genetice pentru fabricarea anticorpilor cu un istoric dovedit împotriva virusului Ebola. Acesta este, în fapt, mAb114 produs de NIH - un anticorp izolat din sângele unui supraviețuitor al unei epidemii de Ebola din 1995, Congo. Oamenii de știință au descoperit-o acum câțiva ani - după ce i-au analizat sângele mai bine de un deceniu.

Odată cu anunțul OMS, un nou proces va începe acum, comparând direct Regeneron cu mAb114, care este produs de o companie din Florida numită Ridgeback Biotherapeutics.

Toate unitățile de tratament Ebola din zona epidemiei vor administra acum doar cele mai eficiente două medicamente pe bază de anticorpi monoclonali.

De când epidemia s-a declanșat în august anul trecut în provincia Kivu de Nord din Congo, peste 2.800 de persoane au fost infectate, cu 1.794 de decese confirmate. Este a doilea cel mai mare epidemie de Ebola înregistrată vreodată. La 17 iulie 2019, OMS a declarat-o „urgență de sănătate publică de îngrijorare internațională”, după ce a apărut un caz în Goma, un oraș mare la granița cu Rwanda. Riscul de transmitere peste granițe rămâne mare.



Surse:
www.wired.com/story/ebola-is-now-curable-heres-how-the-new-treatments-work
www.nytimes.com/2019/08/12/health/ebola-outbreak-cure.html

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.