Celulă canceroasă (sân)

Până recent era neobişnuit să vezi cuvintele "cancer" şi "vindecat" în aceeaşi frază. Acum această alăturare a devenit mult mai prezentă. Ştirile privind vindecarea unui copil (Layla Richards) de leucemie au fost urmate de altele, privind vindecarea fostului preşedinte american, Jimmy Carter, de cancer la creier (care se răspândise de la ficat).



În ambele cazuri, care, în mod normal, au rate de succes destul de mici, au fost folosite cele mai moderne metode de imunoterapie.

            Imunoterapia este un tratament ce constă în potenţarea sistemului imunitar, în lupta acestuia împotriva unei boli, prin generarea, de exemplu, a mai multor globule albe şi anticorpi.

Aceste noi tratamente folosesc sistemul imunitar pentru a identifica şi distruge celulele canceroase. Succesul în cazurile de cancer cu rată mică de supravieţuire a dus la situaţia de care mai vorbeam mai sus, de anunţare a "vindecării cancerului". Dar este aceasta sintagma corectă?


Când este cancerul vindecat?

În ce priveşte infecţiile, vindecarea este punctul în care patogenul invadator este înlăturat din organism, de exemplu, prin utilizarea unui antibiotic.

Dar nu întotdeauna vindecarea este obţinută aşa simplu. În anumite cazuri agenţii patogeni se pot ascunde şi sta într-o stare latentă chiar şi atunci când, aparent, pacientul este sănătos. Un exemplu bine-cunoscut este cel al unui copil infectat cu HIV, despre care s-a crezut că a fost vindecat cu medicamente antiretrovirale. Absenţa unui virus detectabil pe timpul testelor a dus la concluzia că virusul a fost eliminat din organism. Cu toate acestea, după ce s-a oprit administrarea medicamentaţiei specifice, virusul a reapărut.    

Atunci când vorbim despre cancer, succesul terapiei se anunţă prin "remisie parţială" (tumora canceroasă s-a diminuat ori a încetat să mai crească) sau "remisie completă" (cancerul nu mai este detectabil). Dar şi atunci când vorbim despre remisie completă nu putem vorbi despre "vindecare", pentru că este aproape imposibil să afirmăm că toate celulele canceroase au fost distruse şi că acestea nu există în altă parte a corpului. De regulă, dacă este să revină, cancerul revine într-un interval de cinci ani.



Viitorul este promiţător

Imunoterapia prezintă un avantaj foarte important faţă de chemoterapie sau radioterapie. Odată ce răspunsul sistemului imunitar faţă de cancer a fost iniţiat, acesta va ţinti cancerul în locul în care a apărut. Dar imunoterapia are avantajul de a crea o memorie a cancerului, care poate dura ani de zile, putându-se astfel identifica şi distruge celule canceroase care s-au deplasat în organism. Această caracteristică a dus la concluzia că se poate vorbi despre "vindecarea" cancerului în situaţiile în care nu mai este detectabil în organism.

Abilitatea de a trata cancerul "incurabil" şi de a îmbunătăţi rata de supravieţuire reprezintă o perspectivă incitantă, dar folosirea termenului "vindecat" pentru a descrie starea pacienţilor este prematură. Imunoterapiile sunt încă într-o etapă de început şi ar trebui să fim rezervaţi în a clama succesul acestora până nu vom avea rezultatele unor studii pe termen lung.

Dar în ciuda acestui aspect, dovezile existente privind răspunsul puternic, eficient, împotriva cancerului al imunoterapiei este încurajator şi ne dă speranţe în ce priveşte terapia împotriva cancerului şi, eventual, identificarea unei terapii definitive împotriva acestei boli.

Traducere şi adaptare după Cancer cured

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.