E. coli (reprezentare artist)

Există bacterii în intestin care gestionează cantitatea de hrană pe care o ingerăm, producând proteine după fiecare masă și trimițând un semnal de sațietate creierului, potrivit unui studiu realizat de cercetători de la Institutul național al sănătății și cercetării medicale (INSERM) din Paris și de la Universitatea din Rouen.




"Modelul actual de reglare a apetitului implică hormoni ai intestinului care trimit semnale neuronilor când ne este foame sau când suntem sătui. Influența proteinelor bacteriene privind emiterea de semnale de către intestin creierului a fost observată pentru prima dată", a explicat INSERM într-un comunicat publicat marți.

"Numeroase studii încearcă să descopere legătura dintre bacteriile intestinale și obezitate. Însă până acum nu știam care sunt cele bune și care sunt cele rele pentru a combate această boală", a explicat Serghei Fetissov, cercetătorul principal al acestui studiu, publicat în revista americană Cell Metabolism.

Studiul relevă că aceste proteine bacteriene, secretate de bacteriile E.coli la 20 de minute după masă, ar putea fi implicate în semnalarea senzației de sațietate. Studiul a fost realizat pe șoareci, însă "ceea ce ne facem să credem că poate fi aplicat omului este prezența acelorași bacterii E.coli", a precizat el.

Un studiu realizat de o echipă din Marseille (sudul Franței) a demonstrat deja că există mai multe bacterii E.coli la persoanele slabe sau anorexice, decât la cele obeze", a explicat Serghei Fetissov.

După testele asupra șoarecilor, "este important să determinăm dacă persoanele obeze dețin astfel de bacterii capabile să producă proteine care acționează asupra creierului determinând senzația de sațietate", a adăugat el.

"Dacă persoanele obeze au un număr redus sau insuficient de astfel de bacterii, ar putea fi tratate cu probiotice (bacterii de substituție). Administrate pe cale orală, probioticele acționează la nivelul intestinului, ceea ce ar fi o activare pe cale naturală", a conchis cercetătorul.

Fetissov face parte din echipa mixtă de cercetare 'Nutrition, inflammation et dysfonction de l'axe intestin-cerveau' (Nutrițe, inflamație și disfuncție a axei intestin-creier) Inserm/Université de Rouen.



Preluare de pe AGERPRES  
Credit imagine: zethara.deviantart.com

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.