Nivelul de vaccinare din România este din ce în ce mai scăzut, existând acţiuni împotriva imunizării, a atenţionat joi comisarul european pentru sănătate şi siguranţă alimentară, Vytenis Andriukaitis, în cadrul unei întâlniri avute cu reprezentanţii societăţii civile, în contextul vizitei pe care o efectuează la Bucureşti.



"România are graniţă cu Ucraina (cu referire la faptul că în Ucraina a fost identificat un focar de poliomielită. n. red.). Este suficient ca oameni de acolo să ajungă în România. Trebuie să nu uităm că nivelul de vaccinare din România este din ce în ce mai scăzut. Există acţiuni împotriva vaccinului. Nu ştiu care este scopul acestui joc nebunesc. (...) Vreau să pun această întrebare societăţii din România.

"Aveţi grijă! Aceste acţiuni împotriva vaccinării sunt împotriva ştiinţei. Eu nu pot înţelege aceste acţiuni. Se creează anumite teorii, conspiraţii, şi aceste teorii sunt foarte populare. Sunt uşor de explicat, uşor de înţeles. Cu toţii vedem aceste conspiraţii şi apoi sunt acuzate companiile pharma cu privire la situaţia vaccinurilor. Trebuie să ţinem minte că avem o responsabilitate de a gestiona aceste boli transmisibile", a arătat oficialul european.

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, dr. Raed Arafat, a afirmat că nevaccinarea copiilor împotriva poliomielitei ar putea "pune la risc" România, având în vedere că în Ucraina există un focar al acestei boli.

"Este un focar de poliomielită în Ucraina şi noi avem o problemă în ţară, în sensul că mulţi nu se vaccinează, adică nu îşi vaccinează copiii. Nevaccinarea copiilor împotriva poliomielitei ne va pune la risc într-adevăr. Dacă cumva ajunge la noi, cei nevaccinaţi pot să contacteze şi să aibă poliomielită", a spus Arafat.

"Dacă problema este aceea că e greu de ajuns la medicul de familie pentru vaccinare, trebuie analizat şi atunci cei care nu au fost vaccinaţi să fie imunizaţi în şcoală", a spus Arafat.

Cât priveşte posibilitatea izbucnirii unei epidemii din cauza refugiaţilor, secretarul de stat a susţinut că Organizaţia Mondială a Sănătăţii a emis un punct de vedere potrivit căruia ideea apariţiei unei astfel de epidemii este o chestiune "extrem de mică şi improbabilă".



Preluare de pe AGERPRES/(A — autor: Roberto Stan, editor: Andreea Rotaru)

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.