DoctorModificările stilului de viaţă reduc incidenţa diabetului de tip 2 la pacienţii de mare risc, însă beneficiile sunt mai puţin clare pentru pacienţii recent diagnosticaţi, conform unei sinteze publicate în numărul din 15 octombrie a.c. al Annals of Internal Medicine.

 

 

Elizabeth Sumamo Schellenberg, MPH, de la University of Alberta din Edmonton, Canada, şi colaboratorii acestuia au sintetizat datele de literatură şi au efectuat o metaanaliză a 9 studii randomizate şi controlate, pentru pacienţi cu risc de diabet şi 11 incluzând suferinzi de diabet, cu scopul de a determina eficienţa modificărilor stilului de viaţă.

În toate cazurile au fost comparate efectele metodelor standard de îngrijire cu cele ale modificărilor stilului de viaţă având durata de cel puţin 3 luni, incluzând antrenamentul fizic, regimul alimentar şi cel puţin un alt factor.

Pe baza a 7 studii s-a descoperit scăderea riscului de diabet ca urmare a modificării stilului de viaţă, de la terminarea efectuării acestor modificări timp de zece ani. În 2 cazuri (incluzând farmacoterapia) de diabetici nu au fost constatate îmbunătăţiri ale mortalităţii din diferite cauze. Evaluările datelor referitoare la efectele afecţiunilor cardiovasculare au fost estompate de către eterogenitatea situaţiilor. Un studiu cu durata de 13 ani a comunicat îmbunătăţiri sub aspect microvascular.

Autorii au declarat: ”Modificările de stil de viaţă au redus efectiv incidenţa diabetului de tip 2 la pacienţii de mare risc. La pacienţii diagnosticaţi deja cu diabet de tip 2 este mai puţin evident efectul pozitiv al acestor modificări”.


Traducere de Ștefan Brăgărea după lifestyle-diabetes-high-risk-patients cu acordul editorului.

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.