Portocala verdePortocalele nu şi-au primit numele datorită culorii lor, întrucât adeseori aceasta nu era portocaliu. Aflaţi cum îşi dobândesc minunata nuanţă, de ce multe portocale coapte trebuie să fie vopsite şi de ce nimic de pe lumea asta nu-i ceea ce crezi tu că este.

 

 

 

 

Dacă originile numelor multor fructe sunt un mister, originea numelui portocalei pare evidentă. A fost denumită astfel datorită culorii sale. De fapt, folosirea cuvântului ”portocaliu” pentru a descrie o combinaţie între roşu şi galben nu a fost înregistrată decât la trei sute de ani după ce fructul a apărut în Europa. Se crede că portocalele îşi trag numele din cuvântul sanscrit ”naranja”, care înseamnă înmiresmat. Şi, cu toate că pulpa portocalelor e de un portocaliu delicios, coaja multor portocale, în special a celor din ţările mai calde, este verde.

Multe fructe sunt culese atunci când sunt încă puţin verzi şi lăsate apoi să se coacă în timpul transportului, în depozit sau devin nişte mici bombe în bolurile din casele oamenilor. Pe de altă parte, majoritatea portocalelor verzi sunt perfect coapte. Când devin portocalii, acestea alunecă deja spre putrezire. Coaja verde a unei portocale nu indică faptul că o cantitate insuficientă din culoarea ei naturală iese la suprafaţă. Este doar plină de clorofilă. În ţările calde, cu mult soare, acea clorofilă rămâne în fruct. Doar atunci când fructul este expus la rece clorofila dispare şi portocaliul iese la iveală.

În ţările din America de Sud şi în ţările tropicale din apropierea ecuatorului, portocalele rămân verzi pe tot parcursul anului. În Statele Unite, portocalele care cresc la începutul primăverii sau la sfârşitul toamnei devin portocalii în mod natural. Cele care cresc în mijlocul verii sunt, de obicei, verzi. Pentru a face lucrurile şi mai frustrante pentru fermieri, portocalele care şi-au pierdut clorofila pot deveni verzi din nou absorbind clorofila din frunzele care le înconjoară, ca nişte vampiri mici şi delicioşi.

Cum majoritatea oamenilor asociază fructele verzi cu fructele necoapte, majoritatea portocalelor din Statele Unite şi Europa trebuie să fie colorate pentru a putea fi vândute. În unele cazuri, acestea sunt expuse la etilenă, care descompune clorofila. Unele sunt expuse la frig sau acoperite cu ceară. Unele sunt frecate cu detergent, iar altele sunt pur şi simplu vopsite. Orice pentru a vinde.



Traducere de Ana Cristina Dumitrache după everything-you-know-is-wrong-oranges-aren-t-orange.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.