Mini morcoviVă amintiţi de întrebarea bine cunoscută a lui Bugs Bunny: "Ce se întâmplă doctore?". Ei bine, vă voi spune despre ce este vorba: despre consumul de morcovi mici. De ce? Deoarece aceşti morcovi ambalaţi în pungi de polietilenă sunt extrem de apetisanţi.

 

 

 

Nu necesită curăţare, nu necesită spălare, sunt pur şi simplu gata pentru a fi consumaţi. Cei care lucrează la birou îi consumă pe post de gustare, cei care se uită la televizor apelează la rândul lor la ei în timpul vizionării şi se regăsesc chiar şi în cutiuţele pentru pacheţel ale copiilor.

Acesta este un lucru extraordinar, deoarece noi studii privitoare la beneficiile morcovilor continuă să apară. Cercetătorii de la Harvard, de exemplu, au descoperit recent o legătură importantă invers proporţională între dietele bogate în morcovi şi incidenţa accidentului vascular cerebral. Femeile care au consumat cinci sau mai multe porţii de morcovi  săptămânal au avut un risc cu 68% mai mic.

Rezultatele unui studiu care a comparat  alimentaţia a 124 de pacienţi cu cancer pulmonar, care nu fumau în mod regulat, cu cea a 235 de persoane care formau grupul de control, au scos la iveală faptul că morcovii asigură cea mai bună protecţie împotriva bolii.

Actualmente însă consumatorii evită morcovii, datorită unor informaţii false care au fost răspândite pe Internet. În continuare vă prezentăm detalii.


 

Mai întâi de toate, de unde provin aceşti morcovi în miniatură? Care este descendenţa acestora? Ei bine, asta depinde. Unii morcovi mici sunt pur şi simplu mici. Aceştia sunt scoşi din pământ atunci când au încă dimensiuni  mici, înainte de a dezvolta un gust lemnos. Dar în realitate, majoritatea morcovilor mititei pe care îi consumăm nu sunt morcovi mici, ci morcovi tăiaţi. "Părinţii" acestor morcovi ar putea fi consideraţi o maşină de tăiat şi o maşină de curăţat. Ei îşi încep de fapt viaţa ca morcovi pe deplin dezvoltaţi, dar sfârşesc prin fi tăiaţi în bucăţi care au lungimea de 5 cm, înainte de a fi introduşi într-o maşină în care este îndepărtat stratul exterior şi li rotunjesc capetele.

Procesul a fost ideea lui Mike Yurosek, un fermier din California, care se săturase ca morcovii săi să devină  hrană pentru porci şi vaci, deoarece erau prea diformi pentru a putea fi vânduţi consumatorilor. În unele cazuri, două treimi din cultură ajungea hrană pentru animale. Deci, Yurosek conceput o modalitate de a salva morcovii urâţi prin tăierea şi remodelarea lor, transformându-i astfel în nişte morcovi fermecători. Morcovi urâţi sau morcovi frumoşi, după cum era cazul. Nu numai că Yurosek a reuşit să transforme un morcov mare în trei morcovi mici, ci a reuşit în acelaşi timp să tripleze preţul acestora. Devenise o afacere profitabilă.

Cei mai mari cultivatori de morcovi din SUA sunt Fermele Grimmway, care produc nouă milioane de kilograme de morcovi pe zi, proveniţi de la 35.000 de hectare plantate. Oficialii companiei au remarcat succesul pe care îl are Yurosek şi au văzut în acesta o ocazie de a obţine profit cu ajutorul morcovilor tăiaţi. Prin urmare au decis să cumpere afacerea lui Yurosek şi Fermele Grimmway au devenit rapid cei mai mari producători de morcovi mici tăiaţi. Morcovilor deformaţi nu le mai era sortit să fie consumaţi de porci, ajungând în cele din urmă să facă parte din alimentaţia oamenilor. Consumatorii s-au înghesuit să cumpere morcovi mici, care pot fi consumaţi imediat după deschiderea ambalajului fără să fie necesară curăţarea acestora. Aşa cum se întâmplă adesea în prezent, atunci când un produs devine cunoscut, şarlatanii Internetului se decid să facă orice ca acel lucru să dea greş.

Aceşti mici morcovi ne otrăvesc, afirmă ei. "Dovada" este decolorarea albă care le pătează de multe ori aspectul! Acesta este clorul "toxic" folosit pentru a spăla aceşti morcovi mici, care acum iese din ascunzătoare. Vorbe goale! Deşi este adevărat că uneori morcovii sunt spălaţi într-o soluţie diluată de clor sau dioxid de clor, cu scopul de a îndepărta bacteriile, procesul nu are nimic de-a face cu decolorarea spre alb, aspect cunoscut în comerţ ca "decoloratea superficială a morcovului." Acest lucru este rezultatul a doi factori distincţi. Pierderea umidităţii de la suprafaţa morcovului face ca lumina să fie dispersată, conferind un aspect alb. Acest lucru poate fi compensat prin umezirea morcovilor. Decolorarea poate apărea, de asemenea, atunci când abraziunea afectează celulele de la suprafaţă şi determină eliberarea unei enzime numită fenilalanină amoniu liază, proces în urma căruia apar molecule mici, numite fenoli care se unesc pentru a forma lignina, o substanţă structurală importantă pentru plante. Aceasta la rândul ei se descompune cu uşurinţă conferind un aspect alb. Acest proces nu este reversibil. Nici unul dintre aceste efecte de albire nu au nimic de a face cu siguranţa consumării unui morcov.

Deci este  sau nu ameninţată siguranţa noastră dacă consumăm morcovi mici?

În cazuri rare, apar alergii. Un bărbat în vârstă 37 ani, de exemplu, a descris o senzaţie de slăbiciune la nivelul picioarelor, prurit generalizat şi modificarea vocii timp de 20 de minute în urma consumului unui pahar de suc de morcovi. El a susţinut că acest lucru s-a întâmplat în două ocazii prealabile. Au fost necesare administrarea de adrenalină şi steroizi pentru a combate simptomele. În ciuda acestui fapt, de obicei, chiar şi persoanele care sunt alergice la morcovi cruzi, îi pot tolera cu uşurinţă pe cei gătiţi. Alte manifestări apar chiar mai rar. În cadrul unei relatări fascinante, un articol din British Journal of Addiction este descris cazul a trei pacienţi care au prezentat simptome de sevraj atunci când au încercat să renunţe la consumul de morcovi. Se pare că unul dintre ei, un bărbat în vârstă de 40 de ani, a consumat în jur de cinci legături pe zi, încercând să renunţe la fumat. Dar atunci când pielea lui a devenit portocalie, a hotărât că ar fi mai bine să renunţe şi la morcovi. Însă nu a putut! El a devenit foarte irascibil în absenţa consumului de morcovi. Interesant este că morcovii conţin un compus psihoactiv numit "miristicină", ceea ce ar putea explica apariția dependenţei în acest caz. Desigur, majoritatea persoanelor nu consumă suficienţi morcovi pentru a avea acest efect, deşi, fără îndoială, unii au depus un efort însemnat.

Nu putem încheia o discuţie despre morcovi fără a menţiona efectul pe care îl exercită asupra vederii. Există de fapt o legătură. O posibilă cauză a scăderii acuităţii vizuale pe timp de noapte este deficienţa de vitamina A. Morcovii nu conţin vitamina A, care se găsește numai în produsele de origine animală. Dar morcovii conţin beta-caroten, un compus pe care organismul îl poate converti la vitamina A. Deci, dacă cineva suferă de scăderea acuităţii vizuale pe timp de noapte datorită unui deficit de vitamina A, situaţia poate fi într-adevăr remediată cu ajutorul consumului de morcovi. Cu toate acestea, asta nu înseamnă că morcovii vă  vor îmbunătăţi vederea, dacă nu aveţi un deficit de vitamina A. Dar, chiar dacă nu vă îmbunătăţesc vederea, cu siguranţă este mai bine să ciuguliţi morcovi decât chipsuri sau batoane de ciocolată.

Cei care furnizează informaţii false despre toxicitatea morcovilor decoloraţi de fapt fac mult rău, deoarece îi sperie pe oameni şi îi împiedică să apeleze la o gustare sănătoasă. Poate dacă ar mânca mai mulţi morcovi, aceştia ar putea să vadă lucrurile mai clar...


Traducere de Ecaterina Pavel după mini-carrots-max-nonsense cu acordul editorului

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.