MuzicaConform unei noi analize a 400 de lucrări ştiinţifice publicate, vechiul adagiu "muzica e un medicament" ar putea literalmente să fie adevărat. O echipă de psihologi canadieni de la Universitatea McGill au arătat care sunt beneficiile neurochimice ale muzicii.

 

 

 

Poate muzica să fie mai eficientă decât medicamentele?

Muzica poate sprijini sistemul imunitar, poate reduce anxietatea şi poate ajuta la reglarea stării de spirit. Cercetătorii spun că a venit timpul ca doctorii şi terapeuţii să înceapă să ia muzica mult mai în serios.

Realizarea lucrării, care a apărut Trends in Cognitive Science, a fost determinată de numărul tot mai mare de studii asupra intervenţiilor bazate pe dovezi ale muzicii (în contrast cu terapia prin muzică, care este cu totul altceva). Înaintea acestei lucrări, nimeni nu analizase cu adevărat ce sugerau noile dovezi.

Într-adevăr, muzica este frecvent folosită în scopuri de auto-medicaţie; mulţi dintre noi ascultă muzică pentru a se calma sau pentru a căpăta energie. Şi o facem la fel de frecvent – dacă nu chiar şi mai frecvent – cum apelăm la cafea sau alcool.

Mai mult, aşa cum Mona Lisa Chanda şi Daniel Levitin subliniază în lucrarea lor, muzica este folosită în unele contexte clinice pentru a promova sănătatea şi bunăstarea, inclusiv în suportarea durerii, relaxare, psihoterapie şi dezvoltare personală. Multe dintre aceste eforturi sunt determinate de un simţ intuitiv care ne spune că muzica ”funcţionează”; mulţi doctori iau faptul că muzica ajută ca pe un lucru de la sine înţeles.

Încercând să corecteze asta, Chanda şi Levitin au arătat că există multe studii demonstrând legătura dintre muzică şi unele procese neurochimice specifice. În cadrul analizei lor, care a examinat peste 400 de lucrări, aceştia au căutat tipare la nivelul dovezilor ştiinţifice pentru a sprijini ideea că muzica poate afecta chimia cerebrală într-un mod pozitiv. Ei au reuşit să identifice patru domenii în care muzica poate ajuta:
:: recompensă, motivaţie şi plăcere (pentru a ajuta în tulburările alimentare, de exemplu)
:: stres şi excitare (pentru a ajuta la reducerea anxietăţii)
:: imunitate (pentru a întări sistemul imunitar şi a încetini declinul asociat înaintării în vârstă)
:: afilierea socială (ajută la ”construirea” încrederii şi la crearea legăturilor sociale)

Cercetătorii au asociat aceste zone cu patru sisteme neurochimice primare:
:: Dopamină şi opioizi
:: Cortizol
:: Serotonină
:: Oxitocină

De exemplu, cercetătorii au descoperit 15 studii în care nivelul cortizolului, un hormon al stresului, scădea după ce se asculta muzică relaxantă.

A existat chiar şi o lucrare care descria felul în care adulţii mai în vârstă pot contracara efectele declinului asociat înaintării în vârstă participând la cecuri de percuţie în grup (neuronii par să se activeze în acord cu ritmul).

Studiile au arătat că faptul de cânta în grup poate elibera oxitocină, care poate ajuta la dezvoltarea sentimentelor de legătură socială.

Şi, în mod incredibil, un studiu a arătat că pacienţii care ascultau muzică înaintea operaţiilor prezentau niveluri de anxietate mai mici decât oamenii care luau medicamente anti-anxioase precum Valiumul - şi asta fără costurile sau efectele lui secundare. Oamenii de ştiinţă speculează că muzica poate stimula eliberarea de peptide opioide endogene în creier. 

”Deşi dovezile sunt adesea slabe sau indirecte şi în ciuda faptului că toate studiile au limitări importante, probele utilizate oferă totuşi o susţinere preliminară în sprijinul afirmaţiei că schimbările neurochimice mediază influenţa muzicii asupra sănătăţii, ”aşa cum remarcă autorii în cadrul studiului”.

”Muzica face parte dintre acele alegeri ce ţin de stilul de viaţă care pot reduce stresul, ne pot proteja împotriva bolilor şi pot ajuta la suportarea durerii.”

În ceea ce priveşte următorii paşi, Chanda şi Levitin speră ca muzica să fie folosită în orice context medical şi legat de sănătate, inclusiv ca agent de calmare înainte de operaţii sau chiar în timpul procedurilor cum ar fi lucrările dentare.

”Avantajul tratamentelor bazate pe muzică este că acestea sunt noninvazive, au efecte secundare minime sau chiar inexistente, sunt ieftine, convenabile şi complet naturale”, scriu autorii. Comparaţi asta cu benzodiazepinele, care diminuează anxietatea pre-chirurgicală, dar despre care se ştie că au numeroase efecte secundare nedorite, inclusiv amnezie, agitaţie, hiperactivitate.

Ei speră de asemenea să se facă mai multe cercetări care să asocieze efectele terapeutice ale muzicii cu reacţiile neurochimice din creier.

În plus, cercetătorii au observat că muzica mai lentă şi melodiile calme tind să fie mai relaxante decât muzica mai alertă şi că esenţial pentru succes este controlul pacientului asupra tipului de muzică folosit (practic nimeni nu alege în mod voluntar în aceste contexte muzică new age, motiv pentru care medicii nu ar trebui niciodată să le-o impună pacienţilor).

Alte detalii: aici (lb.eng.).



Traducere de Ana Dumitrache după can-music-be-more-effective-than-drugs

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.