ExpiraţieRespiraţia noastră ar putea fi unică, ca şi amprenta noastră digitală. Compuşii din aerul expirat produc un autograf molecular stabil şi unic, o "amprentă respiratorie" care ar putea fi folosită pentru a monitoriza o boală sau răspunsul la medicamente.

 

 

 

Renato Zenobi de la Swiss Federal Institute of Technology din Zurich şi colegii săi au descoperit amprenta respiratorie prin analizarea respiraţiei a 11 indivizi sănătoşi. Echipa a realizat această analiză de patru ori pe zi, de-a lungul a nouă zile, şi a folosit o tehnică, numită spectrometrie de masă, pentru identificarea moleculelor din fiecare probă de respiraţie.

Echipa a fost interesată de metaboliţi, compuşi produşi de metabolismul corpului. Moleculele sunt volatile şi destul de mici pentru a trece din sânge în căile respiratorii, prin intermediul alveolelor din plămânii noştri, deci sunt prezenţi în respiraţia noastră – deşi în cantităţi minuscule, uneori mai puţin de o moleculă la 1 miliard de molecule de aer.

Echipa a descoperit faptul că metaboliţii din respiraţia indivizilor rămâneau “constanţi şi evidenţi”, spune Zenobi.

“Genomurile noastre sunt unice, epigenomurile noastre sunt unice, microbiomurile noastre sunt unice, deci nu este surprinzător că metabolomurile noastre respiratorii sunt, de asemenea, unice”, spune Jeremy Nicholson de la Imperial College London, care nu a făcut parte din echipă. “Ceea ce este important este modul în care ele variază de la un individ la altul şi modul în care ele diferă în relaţie cu apariţia unei boli sau ca răspuns la terapie.” Echipa lui Zenobi poate identifica imediat compuşii din respiraţie, deci respiraţia noastră ar putea fi folosită pentru a detecta metaboliţii-semnătură asociaţi cu boala, oferind astfel un diagnostic rapid. Într-un studiu preliminar, Zenobi a arătat faptul că probele de respiraţie pot revela dacă oamenii suferă de boli pulmonare obstructive cronice.

Partea inteligentă a acestui studiu este că ei folosesc o schemă specială pentru detectarea selectivă a urmelor de compuşi volatili, schema care furnizează răspunsuri mult mai rapid decât alte tipuri de cromatografie de gaze, spune Patrik Spanel de la Universitatea Keele, Marea Britanie, care nu a luat parte la studiu.



Textul de mai sus reprezintă traducerea articolului what-we-exhale-is-unique-to-us, publicat de New Scientist. Scientia.ro este singura entitate responsabilă pentru eventuale erori de traducere, Reed Business Information Ltd şi New Scientist neasumându-şi nicio responsabilitate în această privinţă.
Traducere: Alexandru Hutupanu

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.