Pudra curryEste mereu demn de remarcat când un om de ştiinţă face o modificare în stilul său de viaţă, pe baza rezultatelor propriilor cercetări. Când dr. Sally Frautschz, profesor asociat de medicină la UCLA, a decis să mănânce curry de patru ori pe săptămână, probabil s-a bazat pe ceva solid.

 

 

 

 

Într-adevăr, în timpul cercetărilor sale, ea a ajuns la convingerea că pudra curry, cu doza sa de curcumă, are potențial protector împotriva bolii Alzheimer.

Oamenii de ştiinţă au început să fie interesaţi de curcuma când au observat că boala Alzheimer era rară în India. Curry este, desigur, un produs dietetic acolo şi are istoria sa în medicina populară. El a fost folosit ca un remediu pentru entorse şi umflături, tipurile de suferinţe pentru care noi folosim medicamente anti-inflamatorii.

Aceasta este o conexiune interesantă, deoarece dovezile recente sugerează ca boala Alzheimer are o componentă inflamatorie. Boala se caracterizează prin acumularea de depozite în creier produse de o proteină numită beta-amiloid. Dacă curcumina, ingredientul major din curcuma, are efecte anti-inflamatorii, este logic că ar putea fi de ajutor in Alzheimer.

Dar există şi un alt aspect care face cercetarea curcuminei utilă. În prezent, singura modalitate de a diagnostica Alzheimerul cu certitudine este autopsia. Depozitele de beta-amiloid sunt identificate cu ajutorul unui colorant numit roşu de Congo. Acest colorant se ataşează selectiv de beta-amiloid, făcându-l vizibil la microscop. Ei bine, curcumina are o structură moleculară asemănătoare cu roşu de Congo, aşa că este rezonabil să credem că aceasta va adera, de asemenea, la beta-amiloid. Şi dacă acesta este cazul, poate că va inactiva cumva proteinele supărătoare. Aceasta este ceea ce dr. Frautschy a decis să investigheze.



Traducere după curry-and-alzheimer de Botescu Maricica, cu acordul editorului

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.