Monster EnergySunt  periculoase băuturile energizante cu un conţinut mare de cofeină? US Food and Drug Administration (FDA) a prezentat recent rapoarte în care sunt prezentate mai multe decese care ar fi putut apărea în urma consumului de "Monster Energy".

 

 

 

În mare măsură preocuparea faţă de consumul de băuturi energizante ţine de conţinutul ridicat de cofeină care se regăseşte în astfel de băuturi, care în prezent nu este reglementat, deoarece acestea sunt clasificate ca suplimente nutritive.

Cum au fost descoperite aceste decese?


Anais Fournier din Maryland în vârstă de 14 ani a murit subit în luna decembrie a anului trecut din pricina unei aritmii cardiace care a dus la stop cardiac. Aceasta consumase două băuturi "Monster Energy" pe parcursul a două zile. Recent, mama lui Fournier, Wendy Crossland, a intentat un proces împotriva firmei Monster Beverage, cu sediul în Corona, California, susţinând că societatea nu a evidenţiat în mod clar riscurile la care sunt expuşi cei care consumă băuturi energizante cu conţinut ridicat de cofeină.

Ca şi parte a Libertăţii de Informare impusă de Crossland, FDA a publicat detalii ale celorlalte patru cazuri, plus un atac de cord non-fatal, pretinzându-se că în toate cazurile victimele au consumat "Monster Energy". Informările cu  siguranță nu dovedesc că băuturile "Monster Energy" au cauzat moartea, iar compania susţine că băuturile sale sunt sigure.

 

Cât de multă cofeină se află în băuturile energizante  precum "Monster Energy"?

De fapt, nu o cantitate mare. O doză de 24 de uncii (682 ml) de "Monster Energy" poate conţine 240 miligrame de cofeină. O ceaşcă obişnuită de 8 uncii (225 ml) de cafea la filtru conţine de la 90 până la 200 mg de cofeină.

Cât de multă cofeină ar putea să provoace decesul?

Doza letală de cofeină în cazul adulţilor este de aproximativ 5 grame, astfel încât ar fi nevoie de peste 25 de ceşti de cafea pentru a ajunge la acea cantitate. Într-o oarecare măsură motivul datorită căruia este uşor să  evităm decesul datorat cafeinei este faptul că simptomele care apar în primele etape ale toxicităţii cafeinei printre care se numără stare de confuzie, greaţă şi cefalee sunt destul de neplăcute, afirmă Sarah Kerrigan, un toxicolog medico-legal de la Sam Houston State University din Texas.

În cazul copiilor şi al persoanelor în vârstă, doza care provoacă efecte grave poate fi semnificativ mai mică de 5 grame, dar cantitatea  nu a fost stabilită cu exactitate.

Cât de des întâlnit este decesul provocat de consumul de cofeină?


De fapt, nu este des întâlnit deloc. În literatura ştiinţifică  de specialitate au fost citate doar câteva cazuri, deşi este posibil ca astfel de decese să fie subestimate. Cu toate acestea, numărul evenimentelor non-fatale care vor ajunge la camera de gardă este în creştere. Marea întrebare este ce parte de vină  poate fi atribuită vizitelor la spital determinate de consumul doar a băuturilor energizante.

Între 2005 şi 2009, numărul prezentărilor la camera de gardă determinate de consumul de băuturi energizante  a crescut de zece ori în SUA. Dar cel puţin 44%  din aceste prezentări la camera de urgenţă  s-au datorat combinării consumului de băuturi energizante cu consumul unei alte substanţe, cum ar fi alcoolul.

Deci, care ar putea fi cauza celor cinci decese raportate?

Deoarece cantitatea de cofeină care se află într-o doză de "Monster Energy" ar putea în cel mai rău caz determina apariţia unor palpitaţii în cazul majorităţii adulţilor sănătoşi, decesele sunt probabil datorate afecţiunilor medicale preexistente sau combinării băuturii energizante cu altceva. Fournier suferea de sindromul Ehlers-Danlos, o afecţiune genetică caracterizată prin hiper-laxitate articulară, tegumente hiper-elastice, precum şi fragilitate a vaselor de sânge. Deoarece cofeina produce dilatarea vaselor de sânge, este posibil ca afecţiunea ei subiacentă să-i fi crescut sensibilitatea la efectele cofeinei.

Ce alte afecţiuni ar putea creşte vulnerabilitatea unei persoane la cofeină?

Aproape orice lucru care determină slăbirea muşchiului cardiac pot creşte sensibilitatea la efectele cardiovasculare ale cafeinei, afirmă Rita Redberg, un cardiolog de la Universitatea din California, San Francisco. Afecţiuni precum obezitatea şi diabetul zaharat, pe care în mod normal nu le asociem cu aritmia, poate slăbi inima şi poate lăsa loc liber cofeinei să determine palpitaţii periculoase.

Dar sensibilitatea la cofeină este, de asemenea, o trăsătură extrem de individuală, subliniază Jeff Goldberger, un cardioelectrofiziolog de la Universitatea Northwestern din Chicago. O analiză efectuată în 2011 a literaturii privind cofeina a arătat că este aproape imposibil să se identifice factorii consecvenţi  cu boala care  fac legătura dintre doze mari de cofeină şi apariţia aritmiei în rândul populaţiei generale. Etichetele de pe băuturile "Monster  Energy" menţionează că acestea nu sunt recomandate pentru copiii cu vârste sub 12 ani sau pentru persoane sensibile la cofeină.

De ce nu sunt băuturile energizante reglementate?

FDA poate reglementa numai alimente şi medicamente. Prin etichetarea lor ca suplimente nutritive, băuturile energizante scapă de cerinţele impuse produselor alimentare care conţin cofeină. În Statele Unite conţinutul de cofeină din băuturile răcoritoare acidulate, de exemplu, este limitat la 71 de miligrame de cofeină în 12 uncii (340 mililitri) de băutură, o concentraţie de aproximativ o treime mai mică decât se găseşte în Monster Energy. În Statele Unite producătorii de băuturi energizante nu sunt obligaţi să precizeze pe etichete care este conţinutul de cofeină al băuturii.

Ce altceva mai conţin băuturile energizante?


Taurina și guarana sunt adesea incluse în băuturile energizante pe post de stimulente, împreună cu alte substanţe. Multe dintre aceste ingrediente nu au fost studiate, relatează Kerrigan şi "cu siguranţă nu în măsura în care este am studia un medicament nou, dacă am avea de gând să începem să-l prescriem sau să îl vindem la un ghişeu".

De citit şi: Cat de energizante sunt bauturile tip Red Bull?



Textul de mai sus reprezintă traducerea articolului are-highcaffeine-energy-drinks-dangerous, publicat de New Scientist. Scientia.ro este singura entitate responsabilă pentru eventuale erori de traducere, Reed Business Information Ltd şi New Scientist neasumându-şi nicio responsabilitate în această privinţă.
Traducere: Ecaterina Pavel

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.