Somn profund de noapteSomnul non-REM (somnul profund) este strâns implicat în controlul complex al  debutului pubertăţii, potrivit unui studiu acceptat recent la publicare în revista Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism (JCEM) a Societăţii de Endocrinologie.

 

 

 

 

Pubertatea este „pornită” de creier în timpul somnului profund


Numeroasele schimbări care se produc la băieţi şi la fete în timpul pubertăţii sunt declanşate de schimbările din creier. Studiile anterioare au arătat că acele părţi ale creierului care controlează pubertatea devin active la început în timpul somnului, dar studiul de faţă arată că somnul profund este cel asociat cu această activitate, nu somnul în general.

„Dacă părţile creierului care activează sistemul de reproducere depind de somnul profund, atunci trebuie să ne preocupăm de faptul că somnul inadecvat sau tulburările de somn la copii şi tinerii adolescenţi ar putea interfera cu maturizarea normală”, a declarat cea care a condus studiul, cercetătoarea de la Harvard, Natalie Shaw M.D., Massachusetts General Hospital şi Spitalul de Copii din Boston. „Acest lucru este valabil mai ales pentru copiii care au fost diagnosticaţi cu tulburări de somn, dar poate avea, de asemenea, implicaţii mult mai largi, după cum şi studiile recente indică faptul că majoritatea adolescenţilor dorm mai puţin decât ar avea nevoie.”

În cadrul studiului, cercetătorii au examinat acţiunea impulsurilor secreţiei de hormon luteinizant (LH), în legătură cu etapele de somn specifice copiilor în vârstă de 9-15 ani. LH este esenţial în reproducere, declanşează ovulaţia la femei şi stimulează producţia de testosteron la bărbaţi. Cercetătorii au descoperit că majoritatea impulsurilor LH care apar după somn sunt precedate de somnul profund, sugerând că somnul profund este puternic implicat în debutul pubertăţii.



Traducere realizată de Ana Mitran după puberty-brain-deep, cu acordul editorului.

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.