Thomas Stoltz Harvey

Thomas Stoltz Harvey

Pe 18 aprilie 1955, marele fizician Albert Einstein a murit. Avea 76 de ani. Deşi corpul lui Einstein a fost incinerat, creierul lui a fost salvat. Dr. Thomas S. Harvey, un patolog de la Spitalul Princeton, a îndepărtat creierul în dimineaţa zilei în care acesta a murit. Ce s-a întâmplat cu creierul în anii ce au urmat este oarecum un mister.

 

Căutarea

La mijlocul anilor 1970, Steven Levy, un reporter de la New Jersey Monthly, a sărit în maşina lui şi a pornit în căutarea creierului lui Einstein. Domnul Levy şi-a publicat povestea în anul 1978. Acesta a descoperit că, după tot acest timp, creierul lui Einstein era încă la Dr. Harvey, care se afla acum în Wichita, Kansas. Creierul era în două borcane obişnuite, păstrate într-o cutie de carton care a fost marcată cu următoarele cuvinte: "cidru de mere". Mare parte din creier, cu excepţia cerebelului şi părţi ale cortexului cerebral, au fost secţionate (tăiate).


Lucrarea

Există trei studii ştiinţifice publicate care au examinat creierul lui Einstein. O lucrare, intitulată "În creierul unui om de ştiinţă: Albert Einstein" a fost publicată în 1985 în revista Experimental Neurologie (vol. 88, pag. 198-204, 1985) şi scrisă de Marian C. Diamond, Arnold B. Scheibel, Greer M. Murphy şi ... Thomas Harvey!

Aceşti oameni de ştiinţă au numărat neuronii (celulele nervoase) şi celulele gliale din patru zone ale creierului lui Einstein : Zona 9 din cortexul cerebral, emisfera dreaptă şi stângă şi zona 39 din cortexul cerebral , emisfera dreaptă şi stângă. Zona 9 se află în lobul frontal (cortexul prefrontal) şi este considerată a fi importantă pentru planificarea comportamentului, atenţiei şi memoriei. Zona 39 este situată în lobul parietal şi face parte din "cortexul de asociaţie". Zona 39 este considerată a avea legătură cu limbajul şi multe alte funcţii complexe. Raporturile neuroni - celule gliale din creierul lui Einstein au fost comparate cu cele corespunzătoare creierelor a 11 bărbaţi care au murit la o vârstă medie de 64 de ani.


Datele

Raporturile neuroni - celule gliale din creierul lui Einstein în comparaţie cu raporturile din cazul celor 11 creiere normale, au fost mai mici în toate cele patru zone studiate. Cu toate acestea, când numerele au fost examinate mai îndeaproape folosind metode statistice, o singură zonă a arătat o diferenţă semnificativă - raportul în zona 39 din stânga. Prin urmare, în zona 39 din stânga, creierul lui Einstein avea mai puţini neuroni raporta la celule gliale decât creierele normale. Cu alte cuvinte, au existat mai multe celule gliale pentru fiecare neuron din creierul lui Einstein.


Concluzie

Autorii au concluzionat că numărul mai mare de celule gliale pe neuron ar putea indica faptul că neuronii din creierul lui Einstein au avut o "nevoie metabolică" crescută – au avut nevoie şi au folosit mai multă energie. Poate că în această manieră Einstein a beneficiat de abilităţi mai bune de gândire şi conceptualizare.Problemele

Oamenii de ştiinţă sunt antrenaţi să citească cu atenţie lucrări publicate şi să evalueze metodele, rezultatele şi concluziile experimentelor. Deşi este interesant să folosim rezultatele acestui studiu ca o indicaţie a faptului că geniul lui Einstein a fost legat de o anume regiune a creierului, este, probabil, un pic prea devreme pentru o astfel de afirmaţie.

În primul rând, creierele "normale", care au fost comparate cu cel al lui Einstein, poate să nu fi fost cel mai bun grup de comparaţie. Vârsta medie a acestor creiere a fost cu 12 ani mai tânără decât a creierului lui Einstein. De fapt, cel mai tânăr creier din acest grup a fost de numai 47 de ani. Este posibil ca raţia neuroni la celule gliale observată în cazul creierului lui Einstein să fi fost destul de normală pentru vârsta lui, iar grupul mai tânăr cu care s-a comparat pur şi simplu încă nu a prezentat aceste schimbări. De asemenea, lucrarea nu a descris celelalte detalii ale grupului comparat. Care a fost inteligenţa lor şi cauza morţii? Ar avea aceşti factori de-a face cu diferenţele observate între creiere?

În al doilea rând, "grupul experimental" a avut doar un singur subiect ... Einstein! Sunt necesare studii suplimentare pentru a vedea dacă aceste diferenţe anatomice se găsesc şi la alţi oameni cu abilităţi conceptuale şi matematice cum ar fi cele ale lui Einstein.

În al treilea rând, se pare că doar o parte foarte mică din cele patru zone ale fiecărui creier a fost studiată. Lucrarea afirmă că "Patru până la şase secţiuni au fost tăiate din fiecare bucată iniţială, a creierului lui Einstein şi cele ale subiecţilor". Cu toate acestea, după colorare, doar o secţiune din fiecare bucată a fost studiată! Nu există nici un indiciu că această secţiune unică subţire a fost obţinută din regiuni similare ale zonei 39 şi zonei 9 din creiere diferite. Este chiar neclar cât de mult din fiecare zonă a fost numărat. Mai mult decât atât, doar raportul dintre neuroni şi celulele gliale a fost publicat. Numărul total de celule care au fost numărate nu este publicat în lucrare. Acest lucru este important pentru a ne forma o idee despre cum au ajuns experimentatorii la aceste concluzii.

Este important să ne amintim că zonele 9 şi 39 formează conexiuni importante cu multe alte zone ale creierului. A asocia un anumit comportament sau un anumit tip de personalitate cu o singură zonă din creier reprezintă o judecată prea simplistă. Părţile creierului nu acţionează de unele singure. Mai degrabă, comportamentul complex este rezultatul mai multor zone care acţionează împreună.


O a doua lucrare

O a doua lucrare (Neuroscience Letters, 1996) ce descrie creierul lui Einstein a fost publicată în 1996. Creierul lui Einstein cântărea numai 1230 de grame, ceea ce este mai puţin decât media creierului adult de sex masculin (aproximativ 1400 de grame). Autorii au raportat, de asemenea, că grosimea cortexului cerebral al lui Einstein (zona 9) a fost mai subţire decât cea a cinci creiere controlate. Cu toate acestea, densitatea neuronilor din creierul lui Einstein a fost mai mare. Cu alte cuvinte, Einstein a fost capabil de a strânge mai mulţi neuroni într-o anumită zonă a cortexului.


Lucrarea a treia şi viitorul

Un alt studiu cu privire la creierul lui Einstein a fost publicat în British Medical Journal Lancet (vol. 353, pag. 2149-2153), pe 19 iunie 1999. În această lucrare, caracteristicile exterioare ale suprafeţei creierului lui Einstein au fost comparate cu cele ale creierelor a 35 de bărbaţi (vârsta medie, 57 de ani).

Spre deosebire de creierul acestor 35 de oameni, creierul lui Einstein a avut un model neobişnuit de şanţuri (numite sulci) pe lobii parietali, atât cel din dreapta, cât şi cel din stânga. Această zonă specială a lobului parietal este considerată a fi importantă pentru abilităţile matematice şi raţionamentele spaţiale. Creierul lui Einstein a avut nişte şanţuri laterale mult mai scurte, care parţial lipseau. Creierul lui a fost, de asemenea, cu 15% mai mare decât creierele celelalte. Cercetătorii cred că aceste caracteristici unice ale creierului se poate să fi permis legături mai bune între neuroni, importante pentru matematică şi raţionamente spaţiale.

Deşi aceste rezultate sunt interesante, trebuie amintit faptul că acest studiu a avut doar un singur creier în grupul experimental ... creierul lui Albert Einstein. Rămâne de văzut dacă alte genii matematice prezintă, de asemenea, aceste caracteristici distinctive ale creierului. Mai mult decât atât, studiul nu a investigat creierul la un nivel microscopic. Cu alte cuvinte, studiul nu spune nimic despre modul în care neuronii din aceste creiere au fost conectaţi şi, desigur, nu s-a putut spune dacă au existat diferenţe în modul în care neuronii funcţionau.

Importanţa acestor diferenţe este încă necunoscută. Ȋncă există multe întrebări despre modul în care creierul construieşte personalitatea, inteligenţa şi formează creativitatea. Cercetările suplimentare care au folosit tehnici moderne de imagistică ale creierului (RMN / PET), care studiază anatomia şi funcţionarea creierului la geniile în viaţă ar putea dezvălui de ce asemenea oameni sunt adevăraţi "giganţi" .


Ştiaţi că?

Creierul lui Vladimir Ilici Lenin a fost, de asemenea, studiat de către oamenii de ştiinţă.
Lenin, care a fost lider al revoluţiei ruse din 1917, a murit în 1924. Creierul lui a fost îndepărtat înainte ca trupul său să fie pus să se odihnească într-un mausoleu din Moscova. Guvernul sovietic l-a delegat pe binecunoscutul neurolog german Oskar Vogt (născut în 1870, şi mort în 1959) să studieze creierul lui Lenin. Vogt a petrecut doi ani şi jumătate pentru a pregăti şi studia creierul lui Lenin. În cele din urmă el a publicat o lucrare despre creier, în 1929, unde a raportat că unii neuroni (neuronii piramidali) din stratul III din cortexul cerebral din creierul lui Lenin au fost foarte numeroşi şi mari. Pentru mai multe informaţii despre creierul lui Lenin, a se vedea: Studiul creierului lui Lenin şi Bentivoglia, structura corticală M. şi abilităţile mentale: Oskar Vogt şi Moştenirea creierului lui Lenin, Brain Research Bulletin, 47:291-296, 1998.

Unde este creierul lui Einstein acum?
Albert Einstein a murit la 01:15 pe 18 aprilie, 1955, la spitalul Princeton din New Jersey. Mai târziu în acea zi, patologul spitalului Princeton, Dr. Thomas Harvey a efectuat o autopsie pe Einstein şi a îndepărtat creierul lui. Harvey a tăiat creierul în 240 de bucăţi. El a protejat foarte bine creierul şi l-a ţinut în borcane în casa lui. De-a lungul anilor, Harvey a dat mai multe bucăţi din creier mai multor cercetători, inclusiv dr. Marian Diamond (UC Berkeley), Dr. Anderson Britt (Universitatea din Alabama) şi Dr. Sandra Witelson (Universitatea McMaster, Hamilton, Ontario). Harvey s-a mutat prin mai multe locuri din ţară şi a luat întotdeauna creierul cu el. În cele din urmă, Harvey s-a mutat înapoi în New Jersey. În 1996, el a adus piesele rămase din creierul lui Einstein doctorului Elliot Krauss, patologul şef de la spitalului Princeton. (Referinţă: Avraam, C., Genii: Odiseea bizară a creierului lui Einstein; New York: St. Martin's Press, 2002). Einstein nu a respins ideea ca propriul său creier să fie studiat după moartea sa. Cu toate acestea, el nu a vrut ca vreuna dintre constatările astfel rezultate să fie publicate. (Referinţă: Avraam, C., Genii: Odiseea bizară a creierului lui Einstein; New York: St. Martin's Press, 2002). Albert Einstein s-a născut pe 14 martie 1879 la Ulm, Germania.

→ Citiți și: Aventura creierului lui Einstein


 

Bibliografie:
1. Anderson, B. and Harvey T., Alterations in cortical thickness and neuronal density in the frontal cortex of Albert Einstein, Neurosci Lett., 210:161-164, 1996.
2. Diamond, M.C., Scheibel, A.B., Murphy, G.M., Jr. and Harvey, T., On the brain of a scientist: Albert Einstein, Experimental Neurology, 88: 198-204, 1985.
3. Editorial, Science, 201: 696, 1978
4. Science, 213: 521, 1981
5. Hines, T., Further on Einstein's Brain, Experimental Neurology, 150:343-344, 1998 - this is a short paper published in April, 1998 by Dr. Terence Hines. Dr. Hines discusses some of the problems with the Einstein paper published in 1985.
6. Witelson, S.F., Kigar, D.L. and Harvey, T., The Exceptional Brain of Albert Einstein, The Lancet, 353:2149-2153, 1999.
7. Lepore, F.E., Dissecting Genius: Einstein's Brain and the Search for the Neural Basis of Intellect, Cerebrum, New York: Dana Press, 3:11-26, 2001.
8. Abraham, C., Possessing Genius: The Bizarre Odyssey of Einstein's Brain, New York: St. Martin's Press, 2002.
9. Paterniti, M., Driving Mr. Albert: A Trip Across America with Einstein's brain, New York: Dial Press, 2000.


Traducere de Ana Spătaru după faculty.washington.edu/chudler/ein, cu acordul editorului.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.


Dacă găsești site-ul util, ne poți ajuta cu o DONAȚIE