Molecula CLACercetătorii de la Laboratorul de Medicină Moleculară şi Imunologie Nutriţională  (LINMM) de la Virginia Tech au descoperit informaţii importante privind eficacitatea  acidului linoleic conjugat (ALC) în tratarea bolii Crohn.

 

 

 

Boala Crohn este o formă de boală inflamatorie intestinală (IBD).
ALC este un acid natural întâlnit în carne şi produse lactate cunoscute pentru proprietăţile sale anti-cancerigene şi imunitare.

În colaborare cu Divizia de Gastroenterologie şi Hepatologie de la Universitatea din Carolina de Nord, Şcoala de Medicină şi Centrul Wake Forest Medical, cercetătorii au descoperit că pacienţii cu boală Crohn, care au luat suplimente de acid linoleic conjugat au prezentat o îmbunătăţire vizibilă.

 

 


"În studiul nostru recent deschis privind ALC ca şi supliment alimentar, la subiecţi cu formă de BC  uşoară până o formă moderată, a existat o reducere semnificativă a activităţii bolii şi a calităţii vieţii la 50% dintre subiecţi. ALC a fost bine tolerat de către toţi subiecţii înrolaţi de studiu. Aceste rezultate sunt foarte încurajatoare şi va trebui să fie verificate într-un studiu randomizat controlat", a spus profesorul de Gastroenterologie de la Universitatea din Carolina de Nord la Chapel Hill Kim L. Isaacs.

Cele două manifestări principale ale boalii inflamatorii intestinale - Crohn şi colita ulcerativă - afectează peste 1,4 milioane de persoane din Statele Unite. Simptomele includ crampe abdominale, febră, oboseală, pierderea poftei de mâncare,  ulcere orale şi cutanate şi diaree sau constipaţie. În plus, riscul de a dezvolta cancer colorectal creşte cu aproximativ un procent pe an la pacienţii cu IBD. În prezent, nu există nici un remediu pentru boala Crohn şi cauzele exacte ale acesteia nu sunt pe deplin înţelese.

Acidul linoleic conjugat oferă celor care suferă de forme uşoare ori moderate un tratament eficient, fără efectele secundare nedorite ale multor medicamente sintetice. "Mai mult, am demonstrat că bacteriile probiotice pot produce ALC la nivel local şi  suprima colita. Prin urmare, ALC poate fi administrat direct sub formă de capsule sau indirect, prin intermediul  bacterii probiotice producătoare de ALC ", a spus dr. Raquel Hontecillas, un profesor asistent imunolog de la LINMM.

LINMM se străduieşte să dezvolte terapii mai sigure şi mai eficiente pentru boli cronice inflamatorii ale omului cu ajutorul "medicinii naturii". Pentru a realiza acest lucru, LINMM foloseşte modele avansat de calcul, în plus faţă de experimentele clinice şi mecaniciste. "Validarea acţiunilor anti-inflamatorii ale ALC din intestin este în conformitate cu scopul nostru, deoarece ALC este un acid natural gras care se găseşte în produse lactate şi produse ruminante. Funcţiile LINMM de bioinformatică integrată, de nutriţie şi de imunologie experimentală permit accelerarea cercetărilor biomedicale transferabile de la modelarea matematică şi computaţională, în clinică. ALC este un exemplu de compus anti-inflamator la nivelul unei  conducte de compuşi naturali şi sintetici (de exemplu, acidul abscisic, acid eleostearic, terephthalanilides), cu un potenţial imens terapeutic şi profilactic antiinflamatoar", crede dr. Josep Bassaganya-Riera, profesor de Imunologie, cercetător principal al acestui studiu clinic uman şi directorul LINMM şi al Centrului pentru Modelare a Imunităţii pentru Patogeni Intestinali.

Acestor constatări, publicate în cea mai recentă ediţie a ″Clinical Nutrition″, li s-a acordat distincţia de Poster Prezidenţial al Colegiului American de Gastroenterologie pentru studii clinice la om.

 



Traducere după therapy-crohn-disease, cu acordul editorului.
Traducerea: Ecaterina Pavel

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.