TumorăO nouă tehnologie endoscopică deschide calea pentru "chirurgia ghidată molecular" pentru tratarea cancerului. În Statele Unite al Americii se efectuează, anual, circa 15 milioane de proceduri  endoscopice. Tehnologia medicală a progresat semnificativ.

 

 

 

 

Oamenii de ştiinţă au arătat că o nouă versiune a acestor instrumente flexibile pentru diagnosticarea şi tratarea bolilor sunt promiţătoare pentru a ajuta medicii să elimine complet tumorile canceroase mari.

Raportul lor legat de tehnologie, care combină endoscopul cu fenomenul responsabil pentru lumina albastră stranie prezentă în apa de răcire a reactoarelor nucleare a fost parte a Adunării Naţionale din cadrul celei de-a 243-a  Expoziţii a Societăţii de Chimie Americane (SCA).

 

 



"Progresul căsătoreşte endoscopul cu unul dintre domeniile cele mai noi şi mai incitante ale imagisticii medicale", a declarat Cheng Zhen, Ph.D., care a condus cercetarea. "Endoscoapele sunt dispozitive medicale, constând dintr-un tub lung, subţire, flexibil, din fibre optice echipate cu lumină şi o cameră video. Medicii le pot introduce prin orificiile naturale ale organismului sau prin mici incizii chirurgicale pentru a diagnostica şi trata o gamă largă de boli. Noua abordare extinde utilizarea acestor fibroscoape la intervenţii chirurgicale ghidate molecular pentru a elimina mai mult din tumora canceroasă decât este posibil în prezent".

Metodele convenţionale endoscopice permit medicilor să vizualizeze interiorul stomacului sau colonului, de exemplu, şi să preleveze  biopsii pentru teste. Tehnologia imagistică nouă - numită Endoscopie cu Luminescență Cerenkov (CLE) - prezintă avantajele atât ale endoscopiei tradiţionale, cât şi imagistice, cum ar fi RMN, şi de asemenea, furnizează informaţii despre funcţionarea ţesutului, a adăugat Cheng.

Cheng, care lucrează la Universitatea Stanford, a explicat că ELC se bazează pe acelaşi fenomen responsabil pentru lumina albastră deschis din apa de răcire aflată în miezul reactoarelor nucleare. Aceasta rezultă din interacţiunile care au loc atunci când particulele invizibile provenite din miezul reacţiei nucleară trec prin apă mai repede decât viteza luminii. Lumina a fost numită de către descoperitorul său, un om de ştiinţă rus, care a câştigat Premiul Nobel în 1958.

Imagistica cu luminescenţă Cerenkov (ILC) a apărut doar cu câţiva ani în urmă, când oamenii de ştiinţă au descoperit modul de a valorifica efectul dispozitivelor care nu implică reactoare nucleare. Emoţia a crescut atunci când experimentele de laborator, au stabilit că ILC ar putea produce imagini ale organelor şi ghida intervenţii chirurgicale la animalele de laborator pentru a elimina celulele canceroase rămase, care altfel ar fi fost invizibile pentru chirurgi. Oamenii de ştiinţă, de asemenea, au constatat că ILC ar putea îmbunătăţii dramatic rezoluţia scanărilor PET, permiţând scanerelor PET să detecteze obiecte mai mici decât era posibil. Luminiscenţa Cerenkov este deosebit de interesantă, deoarece lumina folosită pentru a descoperi ţesutul bolnav este lumina vizibilă, care poate fi detectată cu ajutorul senzorilor optici simpli. Este, de asemenea, compatibil cu instrumentele de imagistică optică disponibile în comerţ şi cu o serie largă de substanţe (markeri) folosite în imagistica nucleară, pe care medicii îi folosesc pentru a face vizibile structurile din organism vizibil.

"Un dezavantaj  constă însă în faptul că lumina albastră slabă - spre deosebire de razele X utilizate pentru alte scanări medicale - abia pătrunde prin ţesuturile profunde", a spus Cheng. "Acest lucru limitează utilitatea tehnologiei la om unde multe tumori se dezvoltă în zonele profunde ale organismului. Combinarea iluminării Cerenkov cu endoscopul poate fi soluţia perfectă. Cu endoscopia, putem ajunge destul de aproape de ţesuturile bolnave pentru a profita de această tehnologie".

Cheng a subliniat faptul că tranziţia ILC de la laborator la camera de exploatare, care poate să apară în următorii câţiva ani, ar trebui să fie relativ bună, din cauza asemănării sale cu endoscopia tradiţională. "Din moment ce sistemul ILC este o versiune îmbunătăţită a endoscopiei, este foarte compatibil cu cerinţele imagisticii endoscopice convenţionale", a spus el.

Oamenii de ştiinţă au primit finanţare de către Institutul Naţional de Sănătate, Departamentul de Apărare, Fundaţia Canary, Centrul pentru Imagistică Biomedicală de la Stanford, precum şi de la asociaţia Friends for an Earlier Breast Cancer Test.

 

 

Traducere după endoscope-technology-paves-molecular-guided-surgery, cu acordul editorului.
Traducerea: Ecaterina Pavel.

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.