Intervenţia coronariană percutanatăComplicaţiile  pacienților supuşi intervenţiei coronariene percutanate tind să apară în primele 30 de zile. Intervenţia coronariană percutanată (Percutaneous coronary intervention - PCI) mai este cunoscută şi sub numele de angioplastie coronariană.

 

 

 

 

PCI reprezintă o procedură utilizată pentru a trata sindromurile coronariene acute. PCI implică deschiderea unui vas de sânge blocat prin introducerea şi umflarea unui balon cu tub în vârf. Uneori este montat un stent pentru a menţine permeabil vasul de sânge.

 

 



În timpul tratamentului PCI, medicii administrează de obicei pacienţilor medicamente pentru a preveni complicaţiile care pot apărea în urma procedurii. În cadrul unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Brigham and Women's Hospital (SBF) au fost înregistrate tipurile şi momentele apariţiei complicaţiilor cardio-vasculare (BCV/IM) ori asociate atacului de cord la pacienţii supuşi PCI, după un sindrom coronarian acut şi care urmau tratament pentru a preveni aceste complicaţii.

Studiul este prezentat în cadrul Sesiunii Ştiintifice Anuale 2012, 24 - 26 martie, American College of Cardiology, Chicago.

Utilizând pacienţii din studiul TRITON-TIMI 38, cercetătorii au examinat 12,844 pacienţi care au avut cel puţin un stent şi au fost randomizaţi pentru a primi tratament antiagregant fie cu Prasugrel (Effient), fie cu Clopidogrel (Plavix). Aceste medicamente acţionează prin blocarea activării trombocitelor (o componentă a sângelui implicată în formarea de cheaguri).

Cercetătorii au urmărit pacienţii pe o perioadă medie de 14,5 luni.

Cercetătorii au clasificat evenimentele BCV/IM în trei categorii: tromboză de stent (atunci când un cheag de sânge s-a format în interiorul stentului), legate de procedură (în cadrul PCI sau intervenţiilor chirurgicale de by-pass) sau spontane (nu sunt legate nici de stenturi, nici de procedură, dar indicând o tromboză a unei artere, diferită de cea care a cauzat primul sindrom coronarian acut).

Au fost 1,306 de evenimente BCV / IM, dintre care 186 (14 %) au fost legate de tromboză de stent, 606 (46 %) au fost legate de procedură, iar 514 (40 %) au fost spontane. Dintre cele 1,306 evenimente, 846 (65 %), au avut loc în primele 30 de zile de la PCI. Dintre aceste 846 de evenimente, cele mai frecvente au fost evenimentele legate de procedură (584, 69 %). Un total de 126 (14,9%) au fost reprezentate  de tromboză legată de de stent, iar 136 (16,1 %) au fost spontane.

Pentru evenimentele care apar după 30 de zile, majoritatea au fost spontane (383, 81,2%), urmate de cele legate de tromboză de stent (63, 13,5 %) şi legate de procedură (22, 4,7 %).

Evenimentele BCV / IM care au avut loc în primele 30 de zile, au avut tendinţa de a fi legate de tromboza în stent şi legate de procedură. Evenimentele spontane BCV / IM au apărut mai des în faza tardivă (la mai mult de 30 de zile de la PCI).

Când comparăm cele două medicamente aflate în studiu, Prasugrel a redus incidenţa BCV / IM, în fiecare categorie de eveniment, atât precoce, cât şi tardiv, cu beneficiul cel mai marcat în cazul evenimentelor legate de tromboza în stent.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că cei mai puternici agenţi antiagreganţi  reduc direct complicaţiile PCI şi previn formarea de noi leziuni trombotice  simptomatice la nivelul altor  artere.

"Aceste date furnizate de medicii de la TRITON-TIMI 38 aduc noi informaţii cu privire la momentul şi beneficiul celor mai puternici agenţi anti-trombocitari după PCI în cazul unui sindrom coronarian acut", a declarat Benjamin Scirica, MD, MPH, BWH a Diviziei Cardiovasculare, Departamentul de Medicină, şi conducătorul autor al studiului. "Aceasta ne aminteşte că aceşti agenţi sunt nu doar previn complicaţiile legate de stent, care tind să apară la scurt timp după PCI, dar previn, de asemenea, formarea de noi leziuni trombotice spontane la nivelul întregului arbore al arterelor coronare".

 

 

Traducere după complications-patients-percutaneous-coronary-intervention.html, cu acordul editorului.
Traducerea: Ecaterina Pavel

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.