Testosteronul si viata de familieSaliva unui bărbat poate indica ce fel de tată şi de soţ este acesta. În societăţile poligame, bărbaţii cu un nivel ridicat de testosteron în salivă sunt mai predispuşi faţă de cei cu un nivel scăzut la a avea mai multe soţii şi la a le acorda copiilor lor mai puţină atenţie.

 

 

 

În societăţile poligame, bărbaţii cu un nivel ridicat de testosteron în salivă sunt mai predispuşi la a avea mai multe soţii şi la a le acorda copiilor lor mai puţină atenţie, în comparaţie cu cei care au nivel mai scăzut al hormonului masculin.

Noul studiu realizat asupra unor senegalezi din zone rurale se adaugă unor cercetări anterioare care subliniază rolul esenţial al testosteronului la nivelul vieţii sexuale şi al paternităţii.

Nivelurile crescute de testosteron au fost asociate cu o activitate sexuală crescută, infidelitate şi conflicte conjugale. Cu toate acestea, după ce bărbaţii devin părinţi, în trupurile lor se eliberează în general mai puţin testosteron.

Acesta este un lucru bun pentru noi, întrucât putem face faţă provocărilor sociale foarte rapid”, spune Alexandra Alvergne, antropolog la Universitatea Montpellier din Franţa şi la Universitatea Sheffield din Marea Britanie, care a condus noul studiu.



 

 

Mai multe soţii

Pentru a afla dacă legătura testosteronului cu viaţa sexuală şi cu paternitatea există şi în societăţile în care bărbaţii pot avea mai multe soţii, Alvergne a măsurat nivelurile de testosteron a 21 de taţi poligami, a 32 de taţi monogami şi a 28 de bărbaţi necăsătoriţi care nu aveau copii, cu toţii locuind în sate senegaleze. Ea a întrebat de asemenea nevestele bărbaţilor cât timp şi câţi bani rezervau soţii lor familiei.

Indiferent de numărul de soţii, taţii aveau, în general, niveluri mai scăzute de testosteron decât celibatarii, aşa cum au descoperit Alvergne şi colegii ei. Printre aceştia, cei cu mai mult testosteron tindeau să dedice mai puţin timp soţiilor şi copiilor lor. Iar bărbaţii poligami sub 50 de ani produceau, în medie, mai mult testosteron decât cei monogami.

Bărbaţii mai în vârstă care aveau mai mult de o soţie produceau o cantitate mai mică de hormon sexual decât alţi bărbaţi. Deşi bărbaţii mai în vârstă produc mai puţin testosteron, ei se bucură, în general, de mai mult prestigiu în satele lor, lucru care ar putea ajuta la găsirea mai multor soţii, sugerează Alvergne.


Taţi grijulii

Cred că se acumulează dovezi” care sprijină ideea că testosteronul afectează viaţa sexuală şi paternitatea la oameni, spune Peter Ellison, antropolog la Universitatea Harvard.

Genetica joacă un anumit rol în determinarea cantităţii de testosteron pe care o produc bărbaţii, însă cultura, faptul a fi părinte şi alţi factori îi influenţează nivelul de-a lungul vieţii.

Dacă ai un copil mic - un bebeluş - de care te ocupi uneori, ar fi foarte bine să-ţi scazi nivelul de testosteron. Nu numai că vei fi mai puţin predispus la a uita de el şi la a căuta alte posibilităţi de 'împerechere', dar vei fi şi mai puţin nervos”, spune Ellison.

Deşi nu este clar modul în care calitatea de părinte diminuează nivelul de testosteron, Ellison şi alţi cercetători cred că atitudinea paternă afectează sistemul endocrin, diminuând nivelul natural al hormonilor.

În culturile în care nimeni nu se aşteaptă ca bărbaţii să fie taţi extraordinari şi în care aceştia sunt mereu în căutare de potenţiale partenere, nivelurile de testosteron tind să se menţină ridicate, spune Ellison. ”Nu este vorba că poligamii au cumva gene diferite care îi fac să fie poligami.”

 

 

Textul reprezintă traducerea articolului Too much testosterone disrupts family life, publicat de New Scientist. Scientia.ro este singura entitate responsabilă pentru eventuale erori de traducere, Reed Business Information Ltd şi New Scientist neasumându-şi nicio responsabilitate în această privinţă.
Traducere:
Ana Cristina Dumitrache

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.