Om si maimutaPe lângă alte primate, noi, oamenii, suntem aproape chei. Nu avem stratul gros de blană al majorităţii fraţilor şi surorilor noastre, iar motivul acestui fapt a fost un subiect de îndelungă dezbatere evoluţionistă. Părul nostru este des, dar incredibil de fin.

 

 

Deşi nu ne ţine de cald, la fel ca cel al unei gorile, există un lucru pe care îl face foarte bine: ne apără împotriva ectoparaziţilor.

Ectoparaziţii sunt nişte insecte care trăiesc la suprafaţa pielii şi în păr: molii, căpuşe, păduchi, purici şi altele asemenea lor. Conform unui nou studiu, părul nostru scurt şi des chiar face o treabă remarcabil de bună în a opri aceşti dăunători. Prin punerea ploşniţelor pe voluntari cu un braţ ras şi unul cu păr, cercetătorii au descoperit că braţele nerase făceau nu numai ca insectele să se mişte mai încet, dar şi ca subiecţii să le detecteze mai uşor.

Un alt lucru interesant a fost acela că ploşniţelor le-a fost mai greu să muşte bărbaţii – care sunt în general mai păroşi decât femeile -, deşi nu a existat nicio diferenţă între sexe când a venit vorba de identificarea insectelor de pe braţ. Se pare că există un anumit echilibru: dacă ai prea mult păr este greu să le detectezi, iar dacă ai prea puţin te vor muşca foarte repede.

Aşadar, deşi nu suntem poate la fel de buni la termoreglare cum sunt alte primate, de fiecare dată când reuşeşti să îndepărtezi o insectă care aterizează pe pielea ta, înainte ca aceasta să te muşte, mulţumeşte-i părului tău scurt şi des.



Textul reprezintă traducerea articolului Why do you have so much less fur than other primates?, publicat de io9.com.
Traducerea: Ana Cristina Dumitrache

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.