Friptura la gratarMâncarea ce este încălzită deasupra unui foc este mai uşor de digerat, iar probabilitatea de a duce la îmbolnăviri este mai mică – motiv pentru care gătirea mâncării este considerată mai sănătoasă de milenii. Mai nou sunt la modă dietele bazate pe alimente crude. Cum e mai bine?

 

 

 

Campaniile de susţinere ale mâncării crude propun alternative mai sănătoase de a mânca fără să gătim alimentele. Acum se dovedeşte că mâncarea crudă ar putea avea dezavantaje neaşteptate. Noi cercetări sugerează faptul că gătitul afectează cantitatea de energie pe care o obţinem din mâncare.

Cercetătorii au hrănit şoareci cu cartofi dulci şi carne şi au variat modurile de gătire ale acestora. Ceea ce au descoperit este că, atunci când alimentele erau gătite, animalele preluau mai multă energie din acestea şi se îngrăşau mai rapid.

Acest fapt este unul interesant atât dintr-o perspectivă modernă, cât şi dintr-una preistorică. Apariţia pe scena preistoriei a gătitului a însemnat că oamenii acelor vremuri puteau obţine un surplus caloric mai mare din mâncare, ceea ce le-a conferit energia necesară dezvoltării şi extinderii pe suprafaţa a noi teritorii. De cealaltă parte, pentru oamenii moderni ar putea reprezenta explicaţia faptului pentru care dietele cu alimente crude/negătite chiar funcţionează. De asemenea, se ridică o întrebare interesantă legată de modul de calcul al caloriilor, dar şi dacă numărul acestora este acelaşi în cazul mâncării gătite şi al celei crude, asta indiferent de informaţiile nutriţionale de pe ambalaj.





Textul este traducerea articolului Cooked food gives us more energy than raw, publicat de io9.com.
Traducere: Anca Negulescu

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.