StangaciEliminaţi semnul întrebării din titlu şi veţi ajunge la esenţa unei descoperiri făcute prin intermediul unui nou studiu care a examinat legătura dintre abilitatea cognitivă şi mâna dominantă. Iată un subiect care va naşte cu certitudine o serie de controverse...

 

 



Stângacii obţin în mod constant scoruri mai mici decât dreptacii la testele de aptitudini, iar faptul de a fi stângaci este echivalent din punct de vedere cognitiv cu a fi născut prematur.

Profesorul Mike Nicholls de la Universitatea Flinders – care este el însuşi stângaci, dacă asta are vreo importanţă – a condus recent un studiu examinând diferenţa dintre dreptacii şi stângacii din zonele lumii unde se vorbeşte engleza. Concluzia sa a fost aceea că ideea împământenită conform căreia stângacii ar fi mai dotaţi decât dreptacii este, aşa cum a spus el, ”un mit”:

”Dovezile, bazate pe analizele noastre efectuate asupra unui mare număr de oameni din Australia, Marea Britanie şi SUA, vizând mâna dominantă şi alte atribute, nu sprijină acest mit. Studierea membrilor aceleiaşi familii confirmă faptul că acei copii care sunt stângaci se vor descurca mai greu decât fraţii lor dreptaci.”

Evident, ar trebui să nu uităm de unele lipsuri majore ale studiului – el vorbeşte doar despre tendinţele generale, iar faptul că o persoană este dreptace constituie doar unul dintre numeroşii factori care determină abilitatea cognitivă. În mod clar, există nenumăraţi oameni străluciţi care sunt stângaci, dar ceea ce sugerează studiul este că acest lucru s-ar putea întâmpla în ciuda faptului că sunt stângaci şi cu siguranţă nu datorită lui. Iar acesta este doar un studiu – în cazul unei afirmaţii atât de importante, care spune de fapt că o mare parte din populaţie suferă de o formă de handicap cognitiv care înainte nu fusese diagnosticat, va trebui să avem mult mai multe dovezi înainte de a o considera drept adevărată.

Şi atunci, de ce există această discrepanţă? Ei bine, conform lui Nicholls, totul se reduce la modul în care părţi diferite ale creierului sunt specializate în efectuarea anumitor sarcini. Emisfera stângă a creierului – care controlează mâna dreaptă şi este asociată cu faptul de a fi dreptaci – este responsabilă de mai multe sarcini decât cea dreaptă şi acesta este motivul pentru care stângacii – care au conexiuni mai puternice în partea dreaptă a creierului – sunt în dezavantaj cognitiv. Nicholls explică:

”Stânga şi dreapta ar putea foarte uşor să fie acelaşi lucru la oameni, iar la unele specii de animale chiar aşa şi este. La oameni, totuşi, pare să existe această puternică specializare a celor două părţi ale creierului. Acest lucru are cel mai probabil legătură cu încercarea de a cuprinde cât mai multe funcţii posibile într-o singură arie.”

 

 

Articolul reprezintă traducerea articolului Is being left-handed actually a form of cognitive impairment?, publicat de io9.com.
Traducere: Ana Cristina Dumitrache

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.