Injectie cu botoxInjecțiile cu botox reprezintă cea mai răspândită intervenție estetică realizată în Statele Unite, peste 4.6 milioane de oameni injectându-și în fiecare an toxina botulinică pentru a paraliza mușchii faciali și a preveni apariția ridurilor. Botoxul are însă şi alte efecte...

 

 

Dar botoxul nu doar îi face pe oameni să arate mai tineri (sau, dacă intervenția nu este realizată corect, ca niște lei), el ar putea chiar să forțeze pacienții să nu se mai simtă furioși sau triști, chiar dacă ei nu vor.

Mereu simpaticul NCBI ROFL (probabil vă întrebaţi ce naiba înseamnă asta: un blog dedicat articolelor ştiinţifice cu subiecte amuzante - ROFL = Rolling on the floor, laughing, în jargonul internauţilor înrăiţi - subiecte alese din baza de date PubMed, care este găzduită de NCBI - National Center for Biotechnology information - n.n.), parte a Discoblog-ului de la Discovery.com, are mai multe informații. Iată articolul, extras dintr-un număr din 2008 al Jurnalului Academiei Americane de Dermatologie:

”Ipoteza răspunsului facial sugerează că manipulările musculare ce au drept rezultat expresii faciale pozitive pot conduce la stări emoționale mai bune la indivizii afectați. În această lucrare pornim de la ipoteza că injectarea toxinei botulinice la nivelul ridurilor din partea superioară a feței ar putea induce stări emoționale pozitive prin reducerea abilității de a te încrunta și de a afișa alte expresii faciale negative.”

Este de fapt o idee destul de simplă – exact așa cum emoțiile ne influențează expresiile faciale, expresiile ”se  pot răzbuna” și pot influența și ele subtil emoțiile. Și dacă fața ta ar fi atât de plină de bacteria paralizantă încât gura ta ar fi încremenită într-un zâmbet înghețat... atunci cine nu ar sfârși simțindu-se mai bine? În cel mai rău caz, botoxul poate reprima emoțiile negative, așa cum explică cercetătorii:



”Folosirea toxinei botulinice pentru a altera farmacologic expresivitatea mușchilor faciali superiori ar putea diminua apariția emoțiilor negative, în special a furiei, dar și a fricii sau a tristeții. Acest lucru se petrece datorită relaxării mușchilor corrugator supercilii și procerus, care sunt responsabili pentru încruntare și, într-o mai mică măsură, datorită relaxării mușchilor frontali.”

Dar fața nu este doar prea paralizată ca să mai simtă durerea. Aparent, este de asemenea prea rigidă pentru a mai simți adevărata fericire:

”În același timp, toxina botulinică ar putea tempera și unele expresii pozitive, cum ar fi un zâmbet veritabil, care implică activitatea lui orbicularis oculi, un mușchi relaxat în urma injecțiilor.”

Totuși, dacă vă temeți că botoxul ar putea însemna sfârșitul fericirii, n-aveți frică! Așa cum afirmă încurajator cercetătorii, botoxul înseamnă în general o scădere drastică a emoțiilor negative, care constituie în mare parte echivalentul medical al unei fericiri extreme:

”Dacă e să comparăm, dovezile sugerează că injecțiile cu toxina botulinică pentru ridurile din partea superioară a feței pot reduce expresiile faciale negative mai mult decât pe cele pozitive. Bazându-se pe ipoteza răspunsului facial, această schimbare netă la nivelul expresiei faciale ar putea avea drept efect secundar reducerea experimentării interne a emoțiilor negative, făcându-i astfel pe pacienți să se simtă mai puțin furioși, triști sau temători.”




Textul reprezintă traducerea articolului Why botox forces you to be happy, publicat de io9.com.
Traducerea: Ana Cristina Dumitrache

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.